U svakom smislu te riječi: Džeko je "Idol nacije"

Hat-trick Dijamanta

U svakom smislu te riječi: Džeko je "Idol nacije"

Edin Džeko zasluženo je treću godinu u nizu proglašen najboljim bosanskohercegovačkim fudbalerom na manifestaciji "Idol nacije".

Dijamant je ostvario još jedan hat-trick u karijeri. Ovog puta ne u protivničkim mrežema, već na "Idolu nacije". Treću godinu za redom Džeko je najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine u izboru sportskih novinara BiH. 

 

Džeko je prošle sezone postao prvi bh. fudbaler u istoriji koji se okitio naslovom prvaka Engleske, te jedan od rijetkih fudbalera u svijetu koji je bio prvak Njemačke i Engleske.

 

U dresu Manchester Citya minule sezone odigrao 42 utakmice u svim takmičenjima, te postigao 20 golova uz pet asistencija. U Premier ligi Engleske nastupio je 30 puta, te postigao 14 golova.

 

Međutim, osim onog što postiže na terenu, Džeko zaslužuje samo pohvale i za ono što radi van terena. O Džeki nećete moći pročitati kako je pikadom gađao djecu, kako se potukao u noćnom klubu, kako je vozio pijan i slične stvari.

 

Ono malo slobodnog vremena što ima, Džeko koristi kako bi obavljao funkciju ambasadora UNICEF-a i učestvovao u humanitarnim akcijama u svojoj domovini. Iako je planetarna zvijezda, najveća fudbalska zvijezda koju je Bosna i Hercegovina ikada imala, to mu ne smeta da pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

"Nadam se da će svako dijete u mojoj državi imati najbolje prilike za najbolji početak u životu, bez obzira na njihove sposobnosti, socio-ekonomski status ili etničko porijeklo. Pozivam lokalne zajednice da uče od dobrih primjera i da daju prioritet ranom učenju kako bi promijenili trenutnu situaciju gdje oko 90 posto djece nema pristupa predškolskom obrazovanju“, rekao je Džeko tokom nedavne posjete obdaništu u Jajcu i osnovnim školama u Jajcu i Gornjem Vakufu u sklopu programa UNICEF-a.

 

Džeko može poslužiti kao uzor mnogima, ne samo po onom što pokazuje na terenu, već i van njega. U pravom smislu riječi, on je "Idol nacije".

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.