U Švicarskoj najbolja Francuska
Omeyer i Karabatić najvažnije poluge Francuske

Na krilima Nikole Karabatića

U Švicarskoj najbolja Francuska

M. Maksimović

Podatak da je Francuska, prvi put postala prvakom Evrope tek prije četiri godine mnoge će iznenaditi.
Do naslova najboljeg Francuska je stigla u Švicarskoj 2006. godine. Švicarska se odlučila za pet gradova, St.Gallen, Basel, Luzern i Bern dok se završnica igrala, naravno, u Zurichu.

Društvo je bilo poznato, kao i sistem takmičenja. U prvom krugu dobar posao su napravile selekcije Slovenije, Španije, Danske i Rusije, ali samo Španija stigla do finala. U drugom krugu Španija je zauzela prvo mjesto grupe I, Francuska je bila druga, Njemačka se morala oprostiti od titule prvaka, jer je završila treća, bez polufinala.

U grupi II, Hrvatska je upisala sve tri pobjede, Danska je u utakmici odluke razbila Rusiju. Završnicu su obilježili Francuzi koji su prvo sredili Hrvatsku u polufinalu šest razlike, a onda su razbili i Španiju u finalu 31:23. Fenomenalnu utakmicu je odigrao Nikola karabatić zabivši 11 golova. U susretu za treće mjesto, opet je Danska bila jača od Hrvatske kao i dvije godine ranije, i opet je to bilo sigurnih 32:27.

Sastav Francuske:
Yohann Plouqin, Jerome Fernandez, Didier Dinart, Geoffroy Krantz, Guillaume Gille, Bertrand Gille, Daniel Narcisse, Olivier Girault, Daouda Karaboue, Nikola Karabatic, Christophe Kempe, Thierry Omeyer, Joel Abati, Luc Abalo, Michael Guigou, Sebastien Bosquet.Selektor:Claude Onesta.

Konačni poredak:
1. Francuska, 2. Španija, 3. Danska, 4. Hrvatska, 5. Njemačka, 6. Rusija, 7. Island, 8. Slovenija, 9. SCG, 10. Poljska, 11. Norveška, 12. Ukrajina, 13. Mađarska, 14. Švicarska, 15. Portugal, 16. Slovačka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.