U zemlji sa skoro milion zaraženih i na čuvenom stadionu tik uz bolnicu zaigrao se nogomet

Mnogi su bili protiv

U zemlji sa skoro milion zaraženih i na čuvenom stadionu tik uz bolnicu zaigrao se nogomet

Edmir Škorić

Prvak Copa Libertadoresa, Flamengo, pobijedio je Bangu s 3:0 na utakmici lokalne lige kojoj je u četvrtak navečer svjedočilo manje od 200 ljudi na povijesnom stadionu Maracana u Brazilu.

To je prva profesionalna nogometna utakmica u Južnoj Americi nakon tri mjeseca, naravno zbog pandemije koronavirusa.

U Brazilu je od korone umrlo više od 47,700 ljudi, a gotovo milion ih je zaraženo. Sam Rio de Janeiro imao je oko 8000 smrtnih slučajeva, ali vlasti u Rio de Janeiru su se odlučile dozhvoliti nogomet ove sedmice nakon što se broj raspoloživih kreveta na intenzivnoj njezi pokazao neznatno poboljšanje. Ipak, zdravstveni stručnjaci predviđaju da će brazilska kriza COVID-19 dosegnuti vrhunac u augustu.

U blizini kultne Maracane, na kojoj se odigrao meč, nalazi se bolnica s 400 kreveta za pacijente s koronavirusom. Mnogi smatraju da zbog toga nije bilo smisla da se nogomet počne igrati tako rano.

Nogometne vlasti u Rio de Janeiru nisu dozvolile intervjue u mix zonama s igračima nakon meča, također slijedeći zdravstvene preporuke. No, trener Flamenga Jorge Jesus progovorio je putem video linka nakon meča.

"Naše će se društvo morati prilagoditi dok ne dobijemo cjepivo. Ono što je važno je znati kako živjeti, poštivati virus, ali se ne bojati toga", rekao je trener Flamenga. "Nogometni timovi imaju privilegiju da se stalno testiraju i rade na otvorenom. Flamengo radi sigurno", dodao je.

Igrači Flamenga stigli su u maskama i činilo se da su uzbuđeni što su se vratili. Vježbali su tri sedmice, ali neki njihovi navijači vani su protestovali protiv povratka nogometna u jeku pandemije.

Protestovali su i protiv predsjednika Jaira Bolsonara, koji je kazao da će prisustvovati meču, ali nije. Brazilski predsjednik jedan je od rijetkih lidera u svijetu koji umanjuje rizike od COVID-19.

Državno prvenstvo koje je trebalo početi u maju, nema za sada datum kada bi se trebalo krenuti s utakmicama. Klubovi u drugim državnim ligama razmatraju povratak sljedećeg mjeseca ako se zdravstvene vlasti slože s tim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi