Učitelji i učenici: Ovi treneri su stvorili najveće zvijezde

Učitelji i učenici: Ovi treneri su stvorili najveće zvijezde

Johan Cruyff i Pep Guardiola

Mnogi slavni fudbaleri ne bi bili ono što jesu da se o njihovom razvitku nisu brinuli svjetski priznati i kvalitetni treneri.

Barcelona krajem osamdesetih nije bila ono što je danas. Katalonski klub je u 14 godina osvojio samo jednu titulu, a 1988. godine je za trenera imenovan Johan Cruyff, koji je preporodio velikana sa Nou Campa.

Holandski stručnjak je za vrijeme svog mandata u Barceloni napravio nekoliko sjajnih igrača, a daleko je najzaslužniji za razvoj Pepa Guardiole. Tada mladi Španac je postao redovan u prvom timu u sezoni 1991/92., a kao 20-godišnjak je dao veliki doprinos osvajanju Primere i Lige prvaka u toj sezoni.

Ono što je vjerovatno još veće Cruyffovo dostignuće jeste fudbalsko znanje koje je usadio u Guardiolu, koji je postao čak bolji trener nego što je bio fudbaler.

Cruyff je imao veliki uticaj na igru Barcelone u sljedeće dvije decenije, a njegov učenik je fantastično shvatio svu Holanđaninovu fudbalsku filozofiju i samo nastavio gdje je ovaj stao. 

Guardiola je kao trener unio renesansu u fudbal a popularnu 'tika-taku' je doveo do savršenstva. Ništa nije slučajno...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.