Izdato upozorenje: Mnoge utakmice Lige prvaka mogle bi završiti službenim rezultatom 3:0

Situacija sve gora i gora

Izdato upozorenje: Mnoge utakmice Lige prvaka mogle bi završiti službenim rezultatom 3:0

E. Škorić
Teme:

Njemački sportski list Kicker upozorava da bi mnoge utakmice Lige prvaka u novoj sezoni mogle da budu okončane za zelenim stolom.

UEFA želi da se svih 96 utakmica grupne faze Lige prvaka odigra do 9. decembra, što je optimistična pretpostavka s obzirom na to da će se prve utakmice odigrati sutra 20. oktobra. Evropski aktivisti svjesni su potencijalnih hendikepa izazvanih pandemijom koronavirose i uvode posebne zakone koji se primjenjuju na Ligu prvaka i Evropsku ligu.

Novi propisi trebaju biti vrlo strogi. Ako nacionalne ili lokalne vlasti u određenoj zemlji nametnu ograničenja koja će se odnositi na klub koji gostuje, klub domaćin će morati organizovati uslove za održavanje utakmice. Prema UEFA-i, to znači "predlaganje odgovarajućeg alternativnog mjesta", s tim da klub domaćin mora sam pokriti sve organizacijske troškove.

Ako klub ne predloži alternativno mjesto i nije moguće odgoditi utakmicu na drugi stadion i/ili na neki drugi datum, utakmica će se smatrati izgubljenom za gostujuću ekipu službenim rezultatom 3:0. Stadioni ostalih sudionika grupne faze trebaju se koristiti kao alternativna mjesta. UEFA poziva sve kluove koji nastupaju u Ligi prvaka da "stave svoj teren na raspolaganju kao neutralno mjesto za ostale utakmice kada je to potrebno".

Ako vlasti zemlje iz koje dolazegostujuće ekipe nametnu ograničenja koja utječu na putovanje na utakmicu, klub, gost će biti odgovoran za organizaciju alternativnog mjesta za odigravanje utakmice. Uz to, takav će klub domaćinu morati platiti deset posto početne premije Lige prvaka kao odštetu, koja ove godine iznosi 15,25 miliona eura.

"Ako jedan od klubova odbije sudjelovati u utakmici, smatrat će se odgovornim što se utakmica neće odigrati", dodaje Kicker.

A šta će se dogoditi ako će osoblje biti iscrpljeno zbog slučajeva koronavirusa?

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Ako je na popisu najmanje 13 igrača (uključujući barem jednog golmana) utakmica se mora odigrati na određeni datum", objašnjava UEFA .
Ako je na popisu manje od 13 igrača ili nema registriovanih golmana, UEFA može odobriti reprogram utakmice. U takvoj će situaciji ekipe čak moći koristiti igrače koji "nisu prijaavjeni u UEFA-i u rokovima navedenim u pravilima".

Ukoliko i to ne pomaže nekoj ekipi, a meč se ne može odgoditi za neki kasniji datum, izgubit će službenim rezultatom 3:0. Postoji strah da će biti više utakmica Lige prvaka koje će završiti na taj način s obzirom da je opet zavladala pandemija širom Evrope i da je sve veći broj zaraženih igrača i osoblja evropskih klubova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti