Sedam balkanskih dana na EP: Srbija prijavila Albaniju i Hrvatsku, Kosovo Srbiju i nastavit će se...
Poruke s tribina ispunile su ladice u UEFA

Nevjerovatno

Sedam balkanskih dana na EP: Srbija prijavila Albaniju i Hrvatsku, Kosovo Srbiju i nastavit će se...

Midhat Šljivak

Početna faza Evropskog prvenstva u Njemačkoj nije donijela previše uspjeha za reprezentacije iz regiona, ali unutar UEFA uglavnom se priča o balkanskim zemljama zbog brojnih prijava koje su podnijeli jedni protiv drugih.

Navijačka scena na Balkanu definitivno je drugačija nego bilo gdje drugo u svijetu. Među većinom nacionalnih timova ne vlada prevelika ljubav, političke poruke postale su stalna slika na tribinama, pa Evropska fudbalska federacija (UEFA) ima pune ruke posla.

Tako je krovna kuća evropskog fudbala u proteklih sedam dana dobila zaista nevjerovatan broj prijava. Balkanci su se međusobno optuživali, posebno Kosovo, Albanija i Srbija.

Dosta je političkih poruka i povika viđeno na utakmicama u kojima su igrale selekcije Srbije, Albanije i Hrvatske. UEFA je već ispisala nekoliko kazni, no pritužbe stižu iz utakmice u utakmicu.

U sedam dana Evropskog prvenstva Srbija je dva puta prijavila Albaniju. UEFA je Albance kaznila s 37.375 eura zbog transparenata i ubacivanja predmeta po prijavi Srbije, a FSS je potom podnio prijavu i nakon meča Albanije i Hrvatske.

Ovaj duel donio je brojne poruke protiv Srbije. Čulo se skandiranje protiv Srbija, pa je FSS ponovo Albance odlučio tužiti UEFA. Uz njih je ispunjena prijava i protiv Hrvatske, te su ovi procesi pod istragom.

Oglasi

Albance su prijavili i iz Fudbalskog saveza Sjeverne Makedonije. Razlog je vrijeđanje Makedonaca od strane fudbalera nakon utakmice s Hrvatskom.

Zbog političkih poruka navijača kažnjena je i Srbija. Po tužbi Fudbalskog saveza Kosova UEFA je izrekla kaznu od 14.500 eura.

Nije se tu zaustavio Fudbalski savez Kosova. I na meču protiv Slovenije bilo je poruka u kojima su navijači Srbije spominjali Kosovo, pa je UEFA dobila još jednu prijavu.

Nema nikakve dileme da će UEFA po svim prijavama kazniti Saveze. Političke poruke nešto su čemu mjesto nikako nije na fudbalskim utakmicama i krovna kuća evropskog fudbala vodi konstantnu borbu protiv toga.

Oglasi

Ipak, posebno utakmice balkanskih zemalja donose probleme. Dokaz je tu već nakon sedam dana na Evropskom prvenstvu gdje je UEFA 'napunjena' tužbama nacionalnih Saveza jednih protiv drugih.

Ovakve scene djeluju zaista nadrealno iako poruke koje se pojavljuju na fudbalskom događaju godine nisu nimalo smiješne.

Međutim, kroz ovakve stvari se ranije već prolazilo. Političke tenzije su uvijek prisutne i one će se odražavati i na sportskim borilištima. Teško da ih ikakve novčane kazne mogu zaustaviti.

Nastavit će se...

Top Komentari

5G_krompir
Sedam balkanskoh dana EP-a prošlo je bez sitting football Bocne kao i obično.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi