Ugledni L'Equipe otkrio novi format Lige prvaka

Nekoliko promjena

Ugledni L'Equipe otkrio novi format Lige prvaka

A. Čaušević

Promjena formata Lige prvaka je neminovnost. U posljednje vrijeme se učestalo spominje o velikim promjena u ovom elitnom takmičenju, a od 2024. godine stvari će biti potpuno drugačije. 

Predsjednik ECA-e Andrea Agnelli je izrazio želju da klubovi učesnici igraju više međunarodnih utakmica. Prma pisanju uglednog francuskog lista broj učesnika grupne faze će ostati nepromijenjen, ali će se povećati broj susreta.

Ukupno 32 tima će biti podijeljena u četiri grupe od po osam ekipa što znači da će ekipa koja se plasira u grupu igrati minimalno 14 utakmica.

Po četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe bi se plasirale u osminu finala, a osim toga bi automatski izborile učešće i u narednoj sezoni Lige prvaka.

Novost je i što klubovi više ne bi ispadali u Evropa ligu, već bi razigravali da osiguraju učešće u narednoj sezoni Lige prvaka. Četiri petoplasirane ekipe bi se plasirale u grupnu fazu za narednu sezonu, šestoplasirane i sedmoplasirane bi igrale dvomeč nakon kojeg bi četiri pobjednika izborili plasman u grupnu fazu, dok bi gubitnici igrali grupnu fazu Evropa lige sljedeće sezone.

Osmoplasiranim odnosno posljednjeplasiranim ekipama bi bilo zagarantovano učešće u kvalifikacijama za Evropa ligu naredne sezone.

Englezi i Španci protiv novog formata

Englezi su se već pobunili protiv novog formala Lige prva, a protiv je i predsjednik španske La Lige Javier Tebas.

"Takav sistem urušava vrijednosti nacionalnih prvenstva. Govore o cifri od oko 800 miliona eura za nagrade u "novoj Ligi prvaka", ali to bi značilo da samo pune kofere novcem i da će igrači pojedinih timova imati sedam umjesto pet luksuznih automobila", rekao je Tebas, te je dodao:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Mora se misliti na lige u drugim zemljama. Nema potrebe da se fudbaleri načine još bogatijim. Ima dosta novca u fudbalu, ali ne trebaju od toga imati korist samo najbogatiji i najbolji fudbaleri na svijetu", istakao je Tebas.

nteresantno je da je svih 20 klubova iz Premiershipa odlučilo da kaže "ne" ovakvim promjenama u Ligi prvaka.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi