"Ukoliko dođe poziv spremni smo da idemo u rat jer nam je država na prvom mjestu"

Zakon u Južnoj Koreji je isti za sve

"Ukoliko dođe poziv spremni smo da idemo u rat jer nam je država na prvom mjestu"

E. Čaušević

Prije nekoliko dana engleski mediji objavili su priču o fudbaleru Tottenhama, Heung-Min Sonu, koji će naredne godine morati se vratiti u Južnu Koreju kako bi odslužio 18 mjeseci vojnog roka prema zakonu ove države.

Son je izrastao u jednog od najboljih igrača Tottenhama, a u Južnoj Koreji sigurno je najveća zvijezda što se tiče najvažnije sporedne stvari na svijetu. Ipak, zakon je isti za sve u ovoj zemlji, a pogotovo je rigorozan što se tiče vojnog roka. Svaki državljanin Južne Koreje obavezan je da služi 18 mjeseci vojnog roka, a povlastice i oslobađanje toga sportisti mogu dobiti samo ako osvoje medalju na Olimpijskim igrama ili azijskog Olimpijadi.

Sličnu sudbinu imao je fudbaler Swanseaja, Ki Sung-Yeung, koji je trebao ići u vojsku na 18 mjeseci, ali je to "izbjegao" nakon što je selekcija Južne Koreje osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. Ki je bio dio ove ekipe i dobio je odobrenje od države da je oslobođen služenja vojnog roka u trajanju od dvije godine. Ipak, Ki je 2016. godine proveo četiri sedmice žestokih treninga sa vojskom Južne Koreje.

Međutim, iako bi ova situacija gotovo sigurno bila problem za fudbalere širom svijeta za državljane Južne Koreje država je na prvom mjestu. Tako su sigurno Son i Ki spremni učiniti sve što se od njih traži, pa i u slučaju da to znači da njihova karijera više nikada neće biti ista. To je potvrdila i izjava igrača Swanseaja koji je poručio da su on i Son spremni sutra da idu u rat i brane svoju državu ukoliko to bude potrebno.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Domovina je nešto što svi volimo i poštujemo. Nije pošteno da poznati fudbaleri ili sportisti ne moraju braniti državu ukoliko dođe do nekih sukoba. Sonny i ja nemamo posebne tretmane samo jer igrao u Engleskoj. Postoje mnogi Koreanci koji radi daleko značajnije stvari od šutanja lopte na terenu. Ovdje u Engleskoj ta situacija nije ni slučna kao kod nas", rekao je Ki, te nastavio:

"I dalje smo podijeljeni na dvije države i zvanično smo u ratu bez obzira što nema sukoba već 65 godina. Ukoliko me moja država bude trebala vratit ću se i spreman sam da se borim za domovinu. Ali, kako bi bio spreman da se boriš onda moraš naučiti kako se to radi. Imao sam sreću da osvojim bronzu i nisam odradio svih 18 mjeseci vojnog roka. Son, ja i svi ostali Koreanci imamo isti mentalitet i čast nam je braniti državu i služiti joj".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi