United prvi put u Ligi prvaka bez Fergusona

Predstavljamo grupu A Lige prvaka

United prvi put u Ligi prvaka bez Fergusona

Prvak Engleske Manchester United, prvi je favorit grupe A, dok će se preostala tri tima ravnopravno boriti za drugu poziciju koja vodi u eliminacionu fazu Lige šampiona.

Manchester United po prvi put će nastupiti u najelitnijem klupskom takmičenju u Evropi od kako ono nosi naziv Liga šampiona, a da na klupi tima sa Old Trafforda neće sjediti legendarni Sir Alex Ferguson.

Engleski šampion iz prethodne sezone, jedan od najvećih evropskih timova koji u svojim vitrinama već ima tri “klempavka”. Popularni Crveni đavoli trofej najbolje ekipe na Starom kontinentu osvajali su tri puta, i to 1968., 1998. te ne baš tako davne 2008. godine, dok su pak u dva navrata bili poraženi u finalu (2009. i 2011. godine). Oba puta kobna po ekipu sa Teatra snova bila je Barcelona. Manchester United važi za glavnog favorita u ovoj grupi, a novi trener David Moyes neće smjeti dozvoliti bilo kakav drugačiji poredak od onog koji Crvene đavole vodi u knock-out fazu, a jasno je da su ambicije to prvo mjesto u grupe A.

U prijelaznom roku Marouane Fellaini pojačao je sastav dvadesetorostrukog šampiona Engleske i sigurno je da će Belgijanac biti od velike pomoći, u trenutno ranjivoj sredini ekipe sa Old Trafforda. 

Bayer 04 Leverkusen nakon nekoliko godina u kojima je elitno evropsko takmičenje prolazilo bez učešća Apotekara, oni su ponovo tu. Bh. javnosti će Bayer biti itekako interesantan zbog činjenice da od ove sezone kapiten naše reprezentacije Emir Spahić nastupa za klub iz Leverkusena. 

Iako je grupa dosta teška, Bayer sigurno neće mahati “bijelom zastavom”, a fantastični napadač Stefan Kiessling zadavat će definitivno probleme svim ekipama u grupi B. Bayer ima iskustvo igranja u finaliu Lige prvaka, a vjerovatno najbolja generacija Apotekara svih vremena poražena je od, na njihovu nesreću tada jedinih pravih Galacticosa, a o fantastičnom voleju Zinedinea Zidanea u finalu priča se i danas. Vrlo je zanimljivo da u Njemačkoj Bayer ima samo jedan trofej i to DFB Cup osvojen 1993. godine.

Shakhtar Donetsk, ukrajinski velikan, iako će mnogi u toj državi reći nikada veći od Dinama iz Kijeva, ipak prošlost i sadašnjost dvije su dijametralno različite stvari. Fabrika brazilskih tehničara i talenata neprestano uvozi za “sitno”, a izvozi za “debelo”. Dolaskom Rumuna Mircee Lucescua na čelo kluba iz Donjecka započela je jedna nova era za popularne Rudare, koji zahvaljujući sjajnom predsjedniku Rinatu Ahmetovu sada igraju na jednom od najmodernijih stadiona na svijetu, fantastičnoj Donbass Areni. 

Willian je otišao, nema Fernandinha, a Mkhitaryan je već odavno stanovnik Dortmunda, pa ćemo ove sezone gledati jedan novi sastav Rudara koji su redovan učesnik Lige prvaka posljednjih godina. Ipak, svaki tim iz ove grupe morat će dobro zapeti ako misli slaviti u Donjecku kod tima koji u svojoj riznici pehara ima osam titula prvaka države, devet trofeja pobjednika Kupa Ukrajine, te najznačaniju titulu u klupskoj historiji trofej Kupa UEFA iz 2009. godine.

Real Sociedad, povratnik u najelitnije evropsko takmičenje stigao je nakon što je u play-off fazi, moglo bi se reći rutinski eliminisao Lyona. To je svakako dobar nagovještaj za sve fanove tima iz San Sebastina da bi se njihov tim mogao “tući” za poziciju broj dva sa Bayerom i Shakhtarom. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ne treba zaboraviti da je ekipa Jagobe Arrasetea itekako napadački tim i da se u njihovim internacionalnim utakmicama igra za gol više. Uvijek paklena atmosfera na Anoaeti, gdje su proslavljena dva trofeja La Lige (1981. i 1982.), španski Super kup godinu kasnije, te Kup Kralja dva puta, davne 1928. godine, a potom 60 godina kasnije. 

U timu Sociedada na posudbi iz Fiorentine igra i Haris Seferović, fudbaler koji je bio na pragu reprezentacije BiH, ali se na kraju ipak odlučio da karijeru građenu u omladinskim selekcijama Švicarske nastavi u A timu te zemlje.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije