Upoznajte Gibraltar, tim koji svaki gol slavi kao pobjedu

Naš protivnik u grupi H

Upoznajte Gibraltar, tim koji svaki gol slavi kao pobjedu

Reprezentacija Gibraltara smjestila se u kvalifikacionu grupu H za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine.

Riječ je o jednoj od najmlađih reprezentacija na svijetu, koja je službeno priznata u martu 2013. godine. Prvu zvaničnu utakmicu Gibraltar je odigrao 19. novembra iste godine, kada je u portugalskom Louleu remizirao sa Slovačkom (0:0). Kada se pogledaju rezultati koje je ova selekcija kasnije bilježila, remi sa Slovacima je senzacija svjetske klase.

Gibraltar je u svojoj kratkoj historiji odigrao ukupno 18 utakmica, a doživio je 14 poraza, tri remija i samo jednu pobjedu. Desilo se to 4. juna 2014. godine, kada je ova selekcija savladala Maltu rezultatom 1:0 i tako došla do svog prvog trijumfa u historiji. U pomenutih 18 utakmica, Gibraltar ima gol razliku 5:72 (-67).

U gotovo svim ostalim utakmicama, fudbaleri Gibraltara su slavili svaki postignuti gol kao pobjedu. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Gibraltar je bio u grupi sa Njemačkom, Poljskom, Irskom, Škotskom i Gruzijom, a upisao je svih deset poraza uz gol razliku 2:56. Interesantno, čak četiri puta su poraženi sa sedam golova razlike (7:0 od Njemačke, Irske i Poljske - 8:1 od Poljske).

Reprezentacija Gibraltara se 7. juna 2015. godine sastala sa Hrvatskom u Varaždinu, a naši zapadni susjedi su slavili sa 4:0. Ova selekcija svoje domaće utakmice igra na stadionu Algarve u Portugalu, obzirom da njihov stadion ne ispunjava UEFA-ine kriterije.

Kada je riječ o fudbalerima ove selekcije, rekorder po broju nastupa je Joseph Chipolina. Ovaj 28-godišnjak je član lokalnog Lincolna i odigrao je svih 18 utakmica za Gibraltar. Najbolji strijelac reprezentacije je Jake Gosling sa dva postignuta gola. Treba li uopšte spominjati da ovu selekciju čine poluprofesionalci, pa i amateri, koji se osim fudbala bave i drugim poslovima.

Sudeći prema svemu što znamo o Gibraltaru, ovaj tim zaista ne bi trebao predstavljati ozbiljnu prepreku za bilo koji tim u našoj grupi, a ostaje da se vide hoće li im drugi kvalifikacioni ciklus u historiji donijeti više sreće nego premijerni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi