Upoznajte prvaka Afrike

Esperance

Upoznajte prvaka Afrike

U prošlogodišnjem finalu Svjetskog klupskog prvenstva imali smo priliku gledati afričkog šampiona, ekipu Mazembea. Afriku će ove godine predstavljati tuniški Esperance, koji je u finalu afričke Lige prvaka bio bolji od marokanskog Wydada.

Svjetsko klupsko prvenstvo je na rasporedu od 8. do 18. decembra, a igraće se u Japanu. Snage će odmjeriti sedam prvaka svojih kontinenata, uz domaćina iz Japana, momčad Kashiwe. 

Historija kluba

Esperance je osnovan 15. januara 1919. godine, a korijene vuku iz Bab Souika, starog dijela Tunisa. Najuspješniji su tuniški klub, sa čak 24 ligaške titule, uz 14 osvojenih kupova. Njihov zadnji uspjeh izvan Tunisa zabilježen je 1994. godine, kada su u finalu CAF (Afrička nogometna federacija) Lige prvaka uspjeli savladati ekipu Zamaleka u Kairu, rezultatom 3:1.

Prošle sezone nisu uspjeli osvojiti afričku Ligu prvaka, jer su u finalu poraženi od ekipe Mazembea, koja se na najbolji mogući način predstavila svjetskoj javnosti, došavši do finala, gdje je ipak milanski Inter opravdao ulogu favorita.

Esperancu je kroz historiju sa klupe vodilo dosta stručnjaka, a među njima je i Zagrepčanin, Stjepan Bobek. Bobek je sjedio na klupi Esperance tri sezone, od 1976. do 1978. godine. Osim Esperance, ovaj stručnjak je vodio Dinamo iz Zagreba, Partizan, Panathinaikos i Olympiakos. Nažalost, Bobek je prošle godine preminuo u Beogradu, u 87. godini života. 

Taktike i stil igranja

Nabil Maaloul preuzeo je klupu Esperance prošle godine, nakon što je Faouzi Benzarti dobio otkaz. Benzartija su u tuniškim medijima okarakterisali kao dobrog motivatora, ali bez mnogo trenerskih kvaliteta. Od kada je klub preuzeo Nabil Maaloul, sve se promijenilo. Odbrana Esperance sada djeluje stabilno, a defanzivci izlaze jako visoko na svoje protivnike, tjerajući ih tako da prave pogreške na sredini igrališta.

Najveće oružje aktuelnog prvaka Afrike su kontranapadi. U napadu dosta šire igru, a najčešće napadaju preko krilnih pozicija. Najbolji igrači na krilima su brzonogi Yannick N'Djeng i Oussama Darragi. Vezni red ovoga tima čini nekoliko kreativnih igrača i dobrih driblera, među kojima su i Youssef Msakni i Wajdi Bouazzi. Msakni je ujedno i najmlađi igrač u timu.

Ovaj dvadesetjednogodišnjak igrao je važnu ulogu u igrama mlade reprezentacije Tunisa 2007. godine, na Svjetskom prvnestvu za mlađe kategorije. Od tada je postao nezamjenjiv u ekipi Esperance. Najveća zvijezda tima je Ousama Darragi, a igra na poziciji ofanzivnog veznog. U Tunisu su mu dali nadimak Picasso, jer kažu da je pravi umjetnik na terenu. Jedan je od najvažnijih igača u timu, a nedavno je postao i kapiten ekipe. 

-Nakon poraza od Diarafa, kada je bilo 2:0 u prvoj fazi afričke Lige prvaka, Esperanca više nije doživjela poraz u ovom takmičenju, a također nisu primili niti jedan pogodak.
-Veznjak Majdi Traoui će biti prvi igrač iz Tunisa koji je nastupio za dva različita tima na Svjetskom klupskom prvenstvu. Prije Esperance, nastup je upisao za singapurski Etoile 2007. godine.

Esperanca će vjerovatno na ovom turniru igrati sa pet igrača u sredini, dok bi u napadu trebao zaigrati samo Yannick N'Djeng.

Mogući sastav Esperance (4-2-3-1): Ben Cherifia, Afful, Hichri, Banana, Chammam, Traoui, Korbi, Msakni, Darragi, Bouazzi, N'Djeng.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.