Uragan Ruskinja u drugom periodu

Latvijke bez šanse

Uragan Ruskinja u drugom periodu

Rusija je pobjedom nad Latvijom od 72:83 na veliki način otvorila drugi dio Evropskog šampionata za žene u kojem prilike za popravni nema.

Pobjeda u četvrtfinalu osim ulaska u polufinale nudi i ulazak na olimpijski kvalifikacioni turnir. Dakle zaista veliki ulog. Međutim, Ruskinje nisu osjetile pritisak, Latvijke su ostale bez ikakve šanse.

Ruskinje su odlično otvorile četvrtfinalnu utakmicu. Već u 4. minuti su imale 9 razlike jer je na semaforu svijetlilo 2-11. Međutim, nakon što je njihova najbolja igračica Danilochkina otišla na klupu, Latvijke se veoma brzo vraćaju u igru te je u 9. minuti 18-19. Za ovakav ekspresan povratak u igru najzaslužnija je Babkina koja je u prvoj četvrtini postigla 8 poena. Igračice Rusije su do kraja tog perioda ipak ostvarile kakvu takvu razliku koja je iznosila 5 poena i na taj način najavile uragan u nastavku.

Drugi period igre je počeo u velikom stilu za tim Rusije. Odmah na početku Danilochkina i suigračice su na 11 razlike (20:31) a malo potom i na 15 (30:45). Igra Ruskinja u tim dijelovima meča je fenomenalna. Imaju lagane kontre, šut za tri poena (u jednom trenutku 100 posto uspješnosti 6/6, poslije će biti 6/7) i imaju raznovrsniju i kvlitetniju rotaciju (5-17, iznosio je rezultat igračica sa klupe u korist Ruskinja). Kada se sve ovo uzme u obzir i kada dodamo uspješnost skoka (11-21 za Rusiju), onda su Latvijke još i dobro prošle kada su prvo poluvrijeme izgubile samo sa 11 razlike (37:48).

Od ovakvog završetka prvih dvadeset minuta Latvijke se nisu oporavile do samog kraja ovog prvog četvrtfinala današnjeg programa. U drugom poluvremenu dva puta su dolazile do 8 razlike ponajprije zahvaljujući Basko i Jansone, ali za nešto više snage nisu imale. Protiv ovako raspoložene Rusije koja je u svojoj 6. pobjedi na ovom šampionatu odigrala svoju najbolju partiju i jače selekcije bi morale položiti oružje.

Bila je ovo odlična utakmica u kojoj je čak 7 igračica upisalo dvocifren broj koševa. Najbolja je bila Latvijka Babkina koja je postigla 21 poen. Njoj uz bok su bile saigračice Tamane sa 10 poena i 6 skokova, dok je Kaklina bila također veoma raspoložena sa 18 poena. Kod pobjednica najbolja je bila Danilochkina sa 18 poena i ona je definitivno najbolja igračica Rusije na ovome prvenstvu. Izdvojimo i Stepanovu koja se istakla sa 10 poena i 11 skokova. Kuzini smo upisali 16 postignutih koševa, dok je Arteshina dodala 15 poena i 7 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti