Urugvaj u polufinalu!
Urugvaja među četiri najbolje

Urugvaj u polufinalu!

M. Maksimović

Fudbaleri Urugvaja drugi su polufinalisti Svjetskog prvenstva. U drugom četvrtfinalnom susretu Urugvaj je nakon jedanaesteraca pobijedio Ganu 4:2. Junak utakmice je golman Urugvaja Fernando Muslera koji je odbranio dva jedanesterca.

Selekecija Gane je imala veliku priliku da ostvari najveći rezultat u istoriji Afričkog fudbala, ali nije. A imaju izabranici Milovana Rajevca za čime žaliti. Asamoah Gyan je zapucao jedanesterac u 120.minuti, a njemu su se pridružili John Mensah i Dominic Adiya čije je penale u raspucavanju odbranio Muslera.

Rani početak susreta je pripao selekciji Urugvaja, pa smo do sedme minute vidjeli prilike Fernandeza, odnosno Arevaloa, ali se rezultat naravno nije mijenjao. Pokušala je Gana odgovoriti iz slobodnog udarca, ali neuspješno.

Kako utakmica odmiče Urugvaj je sve opasniji. U velikoj šansi je Suarez, Kingson izlazi kao pobjednik. U 15.minuti Forlan sa nekih 40-tak metara šalje bombu, ali opet Kingson iz dva pokušaja hvata loptu.

Prvih pola sata igre prolazi u dominaciji Urugvaja koji je opet opasniji. Suarez i Forlan ne uspijevaju do kraja izraditi odbranu Urugvaja. Tek pred kraj prvog dijela budi se Gana. Nakon kornera Vorsah je sa pet metara tukao glavom, lopta ide pored gola. Samo minutu kasnije Gyan proba, ali je i on neprecizan.

Kako je početak utakmice pripao Urugvaju, tako je završnica poluvremena Gani. Gyan i Boateng su u glavnim ulogama, ali nema gola. I kada je izgledalo da će na poluvremenu mreže mirovati, Muntari pomalo iznenađujuće šutira, Muslera ne može stići tu loptu i to je vodstvo Gane.

Međutim, nije dugo vremena prošlo, a Urugvaj se vratio u igru. Diego Forlan iz slobodnog udarca sa 20-ak metara šutira, Kingson loše reaguje i to je 1:1. Do kraja regularnog toka je bilo prilika na obe strane, posebno se isticao Suarez koji je u nekoliko navrata bio  neprecizan, baš kao na drugoj strani Gyan, ali je utakmica otišla u produžetke.

Teško je bilo očekivati da se u produžecima riješi pitanje pobjednika s obzriom na umor koji je bio prisutan na obje strane. Međutim vidjeli smo dobre pokušaje Forlana, odnosno Gyana koji je imao dobru prilikuu ali odbrana Urugvaja intervenisala je u posljednjem trenutku. Dobru priliku Gana je imala u 118. minuti, ali je Boateng glavom šutirao pored gola.

I onda dolazi dramatična završnica. U posljednjim trenucima gužva je pred golom Urugvaja, Appiah je pucao iz blizine, a igrači Urugvaja su se spašavali, na kraju i Suarez rukama. Benquerenca isključuje Suareza, pokazuje na bijelu tačku, a Gyan kao najveći tragičar pogađa prečku.  Uslijedili su jedanesterce. U trećoj seriji Muslera zaustavlja šut Mensaha, a njemu se revanšira Pereira koji luptu šalje visoko na tribine. U četvrtoj seriji pada odluka, Muslera brani Adiyi, a Abdreu pogađa za ulazak u polufinale.

Urugvaj - Gana 4:2 (1:1,0:0)
Johanesburg. Stadion: Soccer City.Gledalaca:84,017
Sudija:Olegario Benquerenca (Portugal)
Strijelci: 0:1 - Muntari (47), 1:1 - Forlan (55)
Žuti kartoni: Fucile, Perez,Rios (Urugvaj), Sarpei,Pentsil,Mensah (Gana)
Crveni karton:Luis Suarez (Urugvaj)

URUGVAJ: Muslera, Fucile, Victorino, Arevalo, Lugano (od 38.Scotti), Pereira, Perez, Fernandez (od 46.Lodeiro), Forlan, Suarez, Cavani (od 76.Abreu). Selektor: Oscar Tabarez.
GANA: Kingson, Pantsil, Vorsah, Annan, Mensah, Sarpei, Asamoah, Boateng, Muntari (od 88.Adiya), Inkoom (od 73.Appiah), Gyan.Selektor:Milovan Rajevac.

Jedanesterci:

Forlan 1:0
Gyan 1:1
Victorini 2:1
Apiah 2:2
Scotti 3:2
Mensah  - brani Muslera
Pereira - preko gola
Adiya - brani Muslera
Abreu 4:2



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.