Ušanović bez novog mandata?!
Munib Ušanović, aktuelni v.d. generalnog sekretara

Kriteriji za generalnog sekretara NS/FS BiH

Ušanović bez novog mandata?!

Komisija za izbor generalnog sekretara Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH utvrdila je kriterije konkursa za izbor prvog operativca „naše kuće fudbala“.

Prema kriterijima, kako danas piše „Avaz“, na mjesto generalnog sekeretara ponovo neće se moći kandidovati Munib Ušanović. Utvrđeni kriteriji biće poslani u FIFA-u i UEFA-u, koje će ih pregledati i dati svoje mišljenje da bi ih Izvršni odbor NS/FS BiH mogao potvrditi na sjednici 24. januara, kada će novi konkurs biti i zvanično raspisan. Svi će kandidati proći intervju sa članovima Izvršnog odbora, a generalni sekretar mora biti izabran do 28. februara.

Prema stavu Komisije, aktuelni vršilac dužnosti generalnog sekretara Munib Ušanović neće moći biti ponovo izabran, jer se protiv njega vodi postupak na Sudu BiH, koji je potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH.

“Jedan od uslova konkursa trebao bi biti da kandidat dostavi uvjerenje da nije osuđivan za krivična djela, odnosno da protiv njega ne smije biti potvrđena optužnica pred bilo kojim sudom u BiH. Kandidat će o tome morati dati izjavu pod krivičnom odgovornošću“, rekao je Zdenko Vidović, predsjednik Komisije za „Avaz“.

Da bi prošao na konkursu, prema prijedlogu Komisije za izbor generalnog sekretara, kandidat će morati ispunjavati sljedeće uslove: 1.) da je državljanin BiH i da ima prebivalište u BiH, 2.) da ima visoku stručnu spremu, 3.) da poznaje strani jezik, 4.) da nije suspendovan ili isključen iz NS/FS BiH, 5.) da nije krivično osuđivan, odnosno da protiv njega nije potvrđena optužnica pred bilo kojim sudom u BiH.

Prema mišljenju Vidovića, Izvršni odbor NS/FS BiH neće promijeni kriterije koje je Komisija odredila, jer su držali prijedloga FIFA-e, kao i Statuta NS/FS BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.