Utakmicom Francuska - Rumunija večeras počinje EP

Konačno smo dočekali

Utakmicom Francuska - Rumunija večeras počinje EP

Edmir Škorić

U Parizu će večeras biti otvoreno 15. izdanje Evropskog nogometnog prvesntva.

Najprestižnije međunarodno nogometno natjecanje igra se u Francuskoj od 10. juna do 10. jula i po prvi put će na Euru učestvovati 24 reprezentacije.

Novi format znači da će u šest grupa igrati po četiri reprezentacije. Naslov brani Španija, a broj favorita za Euro je zaista veliki.

Među favoritima, osim branioca Španije, svakako su Francuska i Njemačka, ne možemo otpisati ni Italiju, te Englesku, a iz drugog plana vrebaju Belgija, Portugal, Hrvatska... 

Na ovom Evropskom prvenstvu uživat ćemo u igrama nekih najboljih evropskih igrača: Cristiano Ronaldo (Portugal), Zlatan Ibrahimović (Švedska), Gareth Bale (Vels), Luak Modrić (Hrvatska), Thomas Muller (Njemačka), Robert Lewandowski (Poljska), Andres Iniesta (Španija), Wayne Rooney (Engleska), Eden Hazard (Belgija)...

Dosta pažnje privlače i igrači koji su obilježili donekle proteklu sezonu, kao što su Jamie Vardy (Engleska) ili Antoine Griezmann (Francuska). 

Upravo će Francuska otvoriti Euro večerašnjom utakmicom protiv Rumunije na Stade de Franceu.

Domaća selekcija, iako se susretala s brojnim problemima, definitivno je faovrit, ne samo u spomenutoj utkamici i grupi A, već i za makar plasman u finale. 

Pored Francuske i Rumunije, u grupi A igraju Švicarska i Albanija i oni će svoj susret odigrati sutra u 15 sati. Francuska i Švicarska su favoriti u grupi, no nezgodne su i tvrde Albanija i Rumunija.

Engleska je prvi favorit u grupi B, tu je i Vels na čelu s Baleom, a drugom krugu potajno se nadaju i Rusi, te Slovaci. 

U grupi C imamo Nijemce kao izrazite favorite, Poljake, potom Ukrajince i osvježenje Evropskog prvenstva, selekciju Sjeverne Irske. Grupa D mogla bi da donese najveća uzbuđenja.

Branitelj naslova Španija igra zajedno u grupi s Hrvatskom, Turskom i Češkom i tu definitivno ne možemo ništa prognozirati. 

Ništa manje zanimljivo neće biti u grupi E. Belgijske zvijezde (Hazard, Lukaku, Nainggolan itd...) borit će se protiv iskusne i kvalitetne Italije, a ima šta da se pita i Švedska predvođena Zlatanom Ibrahimovićem, kao i Republika Irska. 

Možda najlakšu grupu ima Ronaldov Portugal, čiji protivnici će biti Island, Austrija i Mađarska. 

Čeka nas mjesec dana uživanja, veliki broj zanimljivih utakmica, očekivanja su velika iako ostaje žal što na Evropskom prvenstvu nema Bosne i Hercegovine. Dodajmo još da se EP igra u 10 gradova i na 10 stadiona i da, uz dvije najbolje iz grupe, u osminu finala idu i četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Finale se igra 10. jula na stadionu u Parizu. Izgleda tako daleko, ali vjerujte - brzo će proći. Ovakve događaje uvijek godinama čekamo, a začas prođu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi