Vade se vize za osminu finala
Borba za trofej je u punom jeku

Copa Libertadores 2010

Vade se vize za osminu finala

M. Maksimović

Ono što je nama Liga prvaka, južnoamerikancima je Copa Libertadores, takmičenje čija se grupna faza poklapa sa završnicom Lige prvaka u Evropi. U drugoj fazi imamo 32 ekipe koje su raspoređene u osam grupa po četiri, a dvije najbolje idu u osminu finala. Nažalost, ove godine Copa je siromašna za dva velikana, River Plate i Boca Juniors nisu izborili svoje mjesto među najboljim sastavima Južne Amerike.

Grupna faza je stigla do četvrtog kola. Devet sastava je za sada neporaženo, to su Corinthians, Once Caldas,Libertad, Universitario, Cerro de Uruguay, Internacioan, Nacional de Montevideo, Vélez Sarsfield i Universidad de Chile.
Corinthians je u grupi 1 u tri kola, upisao dvije pobjedei jedan remi, dok je Racing Montevideo također na sedam bodova, ali ima jedan poraz uz četiri utakmice.Kako se stvari razvijaju u grupi 1, Corinthians i Racing Montevideo će bez problema u osminu finala.

U grupi 2, Sao Paulo drži prvo mjesto sa devet bodova,  Once Caldas je iz četiri utakmica sa dvije pobjede i dva remija uzeo osam bodova, dok Monterey kao treći ima pet bodova. I u ovoj grupi sudeći na trenutačnu formu, Monterey se teško izboriti za jedno od dva mjesta u osmini finala.

Slična situacija je i u grupi 3, gdje je prvi branitelj naslova, Estudiantes de La Plata sa deset bodova. Devet ima ekipa Alianze Lima, šest Juan Aurich iz Perua.Do kraja Alianza igra protiv Bolivara i Estudiantesa, Juan Aurich samo protiv Bolivara, pa teško može izboriti drugo mjesto.

Jedna od grupa u kojoj će sve biti otvoreno do kraja jeste četvrta, jer tu Libertad drži prvo mjesto sa devet bodova. Universitario ima osam, Lanus sedam. Libertad mora u goste Bloomingu, Universitario čeka kući Blooming, dok bi odlučujući susret trebao biti onaj između Lanusa i Universitarija u posljednjem kolu.

Cerro de Uruguay i Internacional su još uvijek bez poraza u grupi 5, ali ni Deportivo Quito nije bez šansi, ima bod manje od Internacionala i tri od CErro de Uruguaya. Ovdje bi upravo noćašnji duel između Internacionala i Cerro de Uruguaya mogao biti izuzetno zanimljiv.

Nacional de Montevideo je važnu pobjedu ostvario u Buenos Airesu pobjedivši Banfield, ali sastav Julia Falconija ne bi trebao ispustiti osminu finala, protiv Morlije u gostima se može puno napraviti.

Vélez Sarsfield  je kući sredio Cruzeiro i Colo Colo i sigurnim koracima ide prema nokaut fazi, ali pravo iskušenje Ricarda La Volpea očekuje na gostovanju u Belo Horizonteu, protivnik je Cruzeiro.

Universidad de Chile je pobjedom protiv Flamenga zakoračio prema osmini finala, a ekipa iz Brazila bi se mogla izvući na kraju kada u posljednjem kolu čeka Caracas.

Od utakmica koje su odigrane sinoć, Estudiantes je u gostima očekivano savladao Juan Aurich golovima Fernandeza u 51.minuti i Brane u 67.Domaća ekipa je utakmicu završila sa devet igrača jer su u posljednjih pet minuta isključeni Alvarez i Tejada.

U grupi 4 su derbi igrali Libertad i Lanus. Domaćini su dugo vodili golom Romana iz treće minute, a bod Lanusu donosi Valasquez golom osam minuta prije kraja. U ovom duelu su gosti od 41.minute igrali sa igračem manje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti