Valencia večeras traži osvetu

Najava prvih mečeva polufinala Evropa lige

Valencia večeras traži osvetu

A. Haznadarević

Večeras su na rasporedu prvi mečevi polufinala Evropa lige, sastaju se Sporting i Athletic Bilbao, i u drugom susretu Atletico Madrid i Valencija.

Atletico Madrid - Valencia

Nije prvi put da se u Evropa ligi susreću ove dvije momčadi. Prije dvije godine žrijeb je odlučio da snage odmjere ove iste dvije ekipe. Tada su u oba meča završena remijem. Iz tog dvoboja, kao pobjednik uz dosta sreće je izašao Atletico, a gol u gostima ih je odveo u nastavak takmičenja. Sada, dvije godine kasnije, Valencija ima priliku da se osveti, a akteri večerašnje utakmice smatraju da će biti jako izjednačen meč, te da će detalji odlučiti pobjednika.

Trener Atletica, Diego Simeone smatra da je ovo sudar dvije različite fudbalske filozofije, međutim očekuje tešku borbu:

"Razlika između nas i njih je ta što Valencia igra više po krilima, dok je naš napad više centralizovan. Kada budu imali loptu, stvarat će nam probleme, jer imamo malo igrača koji mogu pokrivati njihove krilne igrače, ali kada mi dođemo u do lopte, oni će biti u problemima."

"Konačni pobjednik će biti ekipa koja bude imala više strpljenja i čiji igrači iskoriste čak i najmanje greške svog protivnika."

Simeone neće moći računati na  Diega Godinea, te Silvia Azeveda i Antonia Lopeza koji su povrijeđeni, a najveći problem mu predstavljaju dva žuta kartona Diega, koji ako požuti večeras, propušta uzvrat na Mestalli, a to bi bio veliki hendikep za Atletico.

S druge strane, defanzivac Valecije, Ricardo Costa istiće da njegov tim ide na pobjedu, ali da to nije jednostavan zadatak:

"Radi se o dvije velike ekipe s kvalitetnim igračima i polufinale bi lahko moglo biti odlučeno nekom manjom greškom ili detaljem. Zbog toga je veoma važno da u svakom trenutku budemo maksimalno koncentrisani i spremni. Naš cilj u Madridu je pobjeda kao i uvijek. Želimo igrati u finalu, međutim, i Atletico ima istu želju te mislim da ćemo vidjeti sjajan susret, pa ko bude bolji nakon 180 minuta prolazi".


Sporting Lisabon - Athletic Bilbao

Dvije ekipe koje su napravile možda najveća iznenađenja u protekloj sezoni izbacivši dva giganta iz Manchestera, u polufinalu će odmjeriti snage te će odlučiti koja ekipa će se suprotstaviti boljem iz duela Atletica i Valencije u finalu.

Sa Pinto, trener Sportinga smatra da njegov tim ne treba otpisivati, te da će dati sve od sebe da prođu u finale:

"Čitajući novine imam osjećaj kao da je Athletic već u finalu. Međutim, svi zaboravljaju da smo mi Sporting. Mi imamo historiju dugu 106 godina i uspješni smo u Evropi. Poštujemo naše protivnike, skromni smo, ali se ne bojimo nikoga i borit ćemo se do kraja. Jedini smo portugalski tim u Evropi sada i ponosni smo na to. Dat ćemo sve da produžimo naš san", pored toga Sa Pitnto je nahvalio svog večerašnjeg protivnika, trenera Athletica Bielsu, čijem stilu igre se divi:

"Bielsa je napravio odličan tim koji igra poput Barcelone. Znaju igrati fudbal i napadaju od početka do kraja".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Trener Bilbaa, Marcelo Bielsa, iako polaskan pohvalom je ipak ostao skroman, ali iz odgovora se dalo naslutiti da Bilbao želi ići do kraja.

"Ovo je veliki izazov za nas, a sve utakmice su jednako važne. Mi smo nogometni entuzijasti, a utakmice nas ne zabrinjavaju

Bielsa neće moći računati na Javi Martineza, koji je suspendovan, a nastup Ikera Muniana je pod znakom pitanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.