"Valjda me se jednog dana sjete u Savezu"

Haris Hodžić, mladi igrač Watforda

"Valjda me se jednog dana sjete u Savezu"

E. Škorić

Rijetki su bh. nogometaši koji hljeb zarađuju u Engleskoj. Pored golmana Stoke Cityja Asmira Begovića, tu je i 16-godišnji Haris Hodžić, član juniorske momčadi engleskog drugoligaša Watforda.

Harisovi roditelji su, prisiljeni zbog ratnih dešavanja u našoj zemlji, 1993. godine napustili rodni Kozarac i sreću potražili negdje drugo. Pronašli su je u Engleskoj, a iste godine rođen je Haris koji se, priznaje, navikao na "tuđinu". Od malih nogu počeo je "ganjati" lotu, te se nada da će jednog dana postati poput svoga idola Ryna Giggsa, a kao krunu svoje karijere vidi nastup u dresu BiH reprezentacije.

"U Engleskoj mi je dobro, ovdje imam puno prijatelja i, kako se bavim nogometom, drago mi je što sam odrastao u ovoj zemlji. Svi znaju da se u Engleskoj igra najbolji nogomet. Ipak, slagao bih sam sebe kada bih rekao da se ne želim vratiti u BiH. Tu su moji korijeni i kada jednog dana završim svoju igračku karijeru, nastojat ću da se vratim", kazao je Hodžić u početku razgovora za SportSport.ba.

Već je preraslo u dosadu pisanje o tome kako talentirani mladići igraju širom Evrope, te kako Nogometni savez Bosne i Hercegovine ne radi ništa po tom pitanju. Takav "slučaj" je i sa Hodžićem.

"Još me nikada niko nije kontaktirao iz BiH. Volio bih da dobijem poziv jednog dana, to bi me zaista učinilo sretnim. Sanjam da jednog dana zaigram u dresu BiH. Valjda me se jednog dana sjete".

Ali, kada neće naši, onda hoće drugi. Bezbroj puta ispričana priča...

"Imao sam priliku nastupiti za Englesku, trenirao sam sa mlađim kategorijama Gordog albiona, ali nisam želio igrati za njih. Jednostavno, ne osjećam se Englezom, iako sam ovdje rođen."

Hodžić treninzima u mlađim sekcijama Watforda pokušava prerasti u vrhunskog nogometaša.

"Treniram svaki dan. Nekada po dva i pol sata, nekada čak i tri, ovisno od toga kada imamo utakmicu. Trenutno imam dvije sedmice odmora zbog praznika, pa onda 4. januara naredne godine ponovo krećemo 'u pogon'. Želio bih ostati u Watfordu, jer ipak mislim da sam u pravim rukama. Naravno, dobijem li neku bolju ponudu, onda bih dobro razmislio. Treneri u Watfordu su mi jako dragi i vjerujem da će me oni uputiti na pravi put. Velika mi je želja da za par godina nastupim u Premiershipu."

Poput mnogih svojih vršnjaka, i Hodžić ima svog idola. Njemu je, kako sam kaže, inspiracija Velšanin iz redova Manchester Uniteda Ryan Giggs.

"Ryana Giggsa smatram najboljim igračem i on je moja inspiracija. Legenda je u engleskom nogometu. Uostalom, navijam za Manchester United. Valjda, jednog dana, zaigram na Old Traffordu. Kako kažu; nada zadnja umire".

Ovaj mladi i talentirani igrač engleskog Watforda dodao je kako obavezno prati sve utakmice bh. reprezentacije, kao i bh. Premijer lige. Od domaćih klubova navija za mostarski Velež.

"Nedjeljom sam obavezno ispred TV-a i po čitav dan provodim uz BHT1. Uživam u utakmicama naše lige, iako će mnogi reći da je to najgora liga na svijetu. Veliki sam navijač Veleža i žao mi je što je situacija u Vrapčićima takva kava jest. Nadam se da će se to uskoro popraviti."

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.