Izgradili ga navijači: Zapušteno mjesto je danas stadion o kojem mnogi mogu samo sanjati

Možda i najljepši dom nekog trećeligaša

Izgradili ga navijači: Zapušteno mjesto je danas stadion o kojem mnogi mogu samo sanjati

Admin Čaušević

Niti jedan navijač ne voli kada klub za kojeg navija mora mijenjati dom. Uglavnom je to zbog neuslovnosti ili rekonustrukcije. To se desilo i danas jednom od najmodernijih stadiona u drugim rangovima engleskog fudbala. 

Dok se nisu pooštrili sigurnosni kriteriji bio je jedan od najvećih stadiona u Engleskoj. Znao je primiti i do 75.000 sjedećih mjesta. Međutim, sredinom 80-ih je napušten i ostavljen od svih, ali ne i od navijača.

The Valley parade je stadion Charlton Athletica na kojem ovaj klub svoje utakmice nije igrao u periodu od 1985. do 1992. godine. Tačnije, tada je stadion bio zatvoren.

Početkom 80-ih godina klub se umalo ugasio, ali grupa navijača ga je uspjela otkupiti od tadašnjeg vlasnika, dok se isto nije desilo sa stadionom.

Charlton je brio primoran svoje utakmice igrati na Slehurst Parku, a do "ujedinjena" Valley stadiona i kluba došlo je 1988. godine.

Oglasi

Poslije toga zapušteni stadion su navijači prvo očistili, a zatim je počela i izgradnja novog modernog stadiona koji danas izgleda prelijepo.

Sagrađene su potpuno nove sjeverna, istočna i zapadna tribina. Trenutni kapacitet stadiona iznosi 27.111 sjedećih mjesta.

Već neko vrijeme se spominje dodatno povećanje kapaciteta na 40.000 sjedećih mjesta tako što bi se nadogradila istočna, te izgradila nova južna tribina.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Inače, Charlton se ove sezone takmiči u League One, odnosno trećem rangu engleskog fudbala, a posjeta na domaćim utakmicama je i više nego odlična sa prosjećnih 15.529 gledatelja.

Oglasi