Jedan od najstarijih svjetskih stadiona završio u plamenu, spašavala se živa glava

Tragedija nije izbjegnuta

Jedan od najstarijih svjetskih stadiona završio u plamenu, spašavala se živa glava

A. Čaušević

Jedan nezaboravan dan se pretvorio u pakao.

Bio je maj 1985. godine kada se desila jedna od najvećih tragedija u historiji engleskog, ali i evropskog fudbala. U kobnom požaru smrtno je tradalo 56 navijača.

Valley Parade spada u kategoriju kultnih na Ostrvu pošto se na ovom mjestu fudbal igrao još od 1886. godine. Domaćin je Bradford Cityja, kluba koji se takmiči četvrtom rangu engleskog fudbala.

Bradford City stadium fire: The untold stories of the 1985 fire that  devastated Valley Parade | The Independent | The Independent

Većinu svog postojanja Bradford je proveo u nižim rangovima, a na presjeku dva milenijuma bio je član i Premiershipa kada je izboren i plasman u nekadašnji Intertoto kup.

Na kraju sezone 1984/85 Bradford je izborio promociju i viši rang te su na posljednjoj utakmici sezone kada je bila planirana dodijela pehara tribine bile krcate.

Oglasi

Bradford City stadium fire disaster remembered - BBC Sport

Poslije 45 godina Bradford se vratio u drugi rang, navijači su bili veseli i razigrani. Susret protiv Lincolna je bio dosadan sve do finiša prvog dijela kada je uslijedio pakao.

Revealed: former Bradford chairman linked to at least eight fires before  Valley Parade disaster | Bradford | The Guardian

Tada su tribine stadiona Valley bile drvene i jedan zapaljeni papirić je prouzrokovao požar sa tragičnim posljedicama.

Bradford City Stadium Fire Disaster: 25 Years

Oglasi

Do protivpožarnog aparata je bilo nemoguće doći, a požar se širio velikom brzinom. U tim momentima vladala je velika panika, a mnogi su počeli da spašavaju živu galvu.

Drveni krov je izgorio munjevitom brzinom, a kompletna tribina je pretvorena u pepao za devet minuta. Za to vrijeme oko 3.000 gledatelja je bježalo u stampedu od požara.

Inače, meč je posmatralo ukupno 11.000 gledatelja. Smrtno je stradalo 56 osoba, dok je njih 256 povrijeđeno. Poslije toga su u Engleskoj zabranjenje drvene tribine i krovovi.

U naredne dvije godine Valley parade je doživio određenu fazu rekonstrukcije, pa je tako izgrađena nova tribina kapaciteta 5.000 sjedećih mjesta.

VALLEY PARADE - Cornwall Road - Thomas Gadd Photography

Nove promjene su uslijedile 90-ih i 2000-ih godina pa je tako trenutni kapacitet stadiona 25.136 sjedećih mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi