Nastavak VAR edukacije za bh. suce: Instruktori Pilav i Valjić

Od iduće sezone VAR u WWin ligi

Nastavak VAR edukacije za bh. suce: Instruktori Pilav i Valjić

Eldar Ganibegović

Od iduće sezone VAR će biti implementiran za mečeve WWin lige Bosne i Hercegovine, a aktivno se radi na edukaciji sudaca koja je nastavljena.

Duži period radilo se na realizaciji projekta uvođenja VAR tehnologije za elitni rang takmičenja u Bosni i Hercegovini, te će od iduće sezone to biti i ostvareno.

Dana 29. aprila 2024. godine počela je edukacija odnosno VAR seminar te N/FSBiH u saradnji s FIFA instruktorima obučava sudije i asistente za upotrebu VAR-a. Seminaru prisustvuju u kontorlori suđenja. 

Danas i sutra se nastavlja VAR edukacija. Instruktori su Elmir Pilav i Ognjen Valjić.

VAR projekt menadžer Ognjen Valjić je izjavio:

"U proteklom periodu smo odradili veliki dio posla u pripremi i implementaciji VAR sistema za Wwin ligu BiH. Obavljeni su svi kontakti sa predstavnicima FIFA-e koji su nadležni za uvođenje VAR tehnologije u suđenje. S tim u vezi zakazan je ‘kick-off meeting’, t.j. zvanični početak implementacije sistema, a koji će biti održan 11. i 12. maja. Tu će predstavnici FIFA-e da vrše monitoring i da nas upoznaju sa narednim koracima kako bi do početka naredne takmičarske sezone zaživio ovaj projekat.

Iz tog razloga, danas smo počeli sa edukacijom sudija u saradnji sa FIFA VAR instruktorima Brunom Marićem i Tomislavom Šetkom. Program ovog seminara je osmišljen tako da se sudije i posmatrači suđenja, kao i tehnički operateri koji će raditi u VAR sobama, upoznaju sa funkcionisanjem VAR sistema."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na početku seminara je glavni VMO (VAR match official) instruktor, Elmir Pilav, sve učesnike upoznao s obavezama koje će imati te im predstavio način na koji će se vršiti edukacija službenih lica.

Zaista je lijepo vidjeti da i naša liga napreduje, te je uvođenje VAR sistema sigurno jedan dodatni plus ili "upgrade" za elitni rang fudbalskog takmičenja u našoj zemlji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi