Mnogo spornih situacija u protekla dva kola Wwin lige: Šta je rekla struka?
FOTO: A. Čaušević

Dosta uzbuđenja 27. i 28. kolu

Mnogo spornih situacija u protekla dva kola Wwin lige: Šta je rekla struka?

Haris Zilić

Protekle sedmice odgrana su dva kola u Wwin ligi. Prošli vikend na rasporedu je bilo redovno 27. kolo, a sredinom sedmice odigrani su mečevi vandrednog 28. kola.

I ovo kolo donijelo je dosta spornih sudijskih odluka, koje su izazvale brojne komentare u javnosti.

U specijalnoj emisiji na Areni su analizirane sporne situacije sa utakmice iz prethodna dva kola, a svoje viđenje su dale bivše sudije Elmir Pilav koji je trenutno potpredsjednik sudijske komisije Saveza, zatim Ognjen Valjić, kontrolor suđenja te Haris Kaljanac, penzionisani sudija.

Situacija broj 1. - penal za Željezničar protiv Posušja

Pilav: Ispunjeni svi elementi za penal, igrač je imao otvoren put prema golu, čist kazneni udarac.

Valjić: Ispravna odluka, evidentno povlačenje u situaciji kada je išao na gol i bio u izglednoj poziciji da postigne pogodak.

Oglasi

Kaljanac: Nema sumnje da je penal, samo je pitanje da li je crveni karton, ja bih ovdje iša na žuti karton, veći si ga kaznio penalom.

Situacija broj 2. - simuliranje Štilića protiv Širokog

Pilav: Igrač Želje dolazi do lopte, greška, trebao je biti penal za Željezničar.

Valjić: Nije simuliranje, postojao je lagani kontakt, ali nije dovoljno za penal.

Kaljanac: Ovdje je specifičan detalj. Igrač Željezničara tijelom pokušava izbjeći igrača Širokog, tako da je za mene ovo kazneni udarac bez dileme.

Situacija broj 3. - sporni trenutak u šesnaestercu Željezničara u utakmici protiv Širokog, moguće igranje rukom domaćeg fudbalera

Oglasi

Pilav: Lopta pogađa u prsa, ne radi se o igranju rukom, dalje komentarisanje nije potrebno.

Valjić: Lopta pogađa igrača u prsa, po meni nije za kazneni udarac.

Kaljanac: Ruka igrača Željezničara stoji u neprirodnom položaju, sad da nagađamo je li pogodila biceps ili rame, vidimo da lopta pada ispred igrača, znači da lopta nije udarila u nešto tvrdo da se odbije kao što je rame, po meni penal za Široki.

Situacija broj 4. - penal za Velež protiv Zvijezde 09

Kaljanac: Ovdje vidimo igrače u duelu, igrač Veleža se već prije kontakta spustio u skijaški stav, ovdje ne znam zaista, jako nedefnisana situacija, ali po meni blag je kontakt bio da bi se svirao penal.

Oglasi

Situacija broj 5. Zrinjski - Sarajevo, prekršaj u finišu utakmice, igrači Sarajeva tražili penal

Kaljanac: Igrač Zrinjskog ne vidi igrača Sarajeva, ostvaruje se kontakt i sudija je ovdje propustio situaciju, ovo je penal.

Situacija broj 6. - poništen pogodak GOŠK-a protiv Igmana

Kaljanac: Uvijek pričamo o ovim situacijama, ovdje je jako teško procijeniti, križanje igrača u koraku, teško je donijeti odluku u trenutku, ali vjerovat ćemo asistentnu.

Situacija broj 7 - poništen pogodak Sloge Meridian protiv Veleža

Oglasi

Kaljanac: Igrač Sloge stoji u poziciji koja je linija, ali svim dijelovima tijela kojim može zabiti stoji malo ispred linije, ako ne gledamo rame, tako da ispravna odluka, svaka čast sudiji.

Situacija broj 8 - gol Borca protiv Posušja

Kaljanac: Kada gledate ovako kameru, povučete linije, to izgleda milimetarski ofsajd, stvarno u gužvi je teško procijeniti asistentima, da je bio VAR poništen bi bio pogodak sigurno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Situacija kada je Borac postigao pobjednički pogodak protiv Posušja

Također Pilav, Valjić i Kaljanac su se složili da nije bio penal za Zrinjski protiv Sloge Meridian. Pilav i Valjić su procijenili da je čista situacija bila u finišu utakmice na meču Borca i Posušja i da je igrač Borca izbio loptu ispred igrača Posušja, ali Kaljanac smatra da je bio faul, ali izvan šesnaesterca.

Pilav i Valjić su smatrali da je bio penal za Zvijezdu 09 protiv Tuzla CItyja, dok Kaljanac smatra da nije bilo penala i da u takvim situacijama treba biti maksimalno skocnetrisan pogotovo u utakmicama koje odlučuju o opstanku, također Kaljanac smatra da se takav kontakt ni na treningu ne bi svirao kao penal.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mido1921
Ovaj Kaljanac je objektivan kao i svi pitari. Sve što je u interesu Sarajeva je ispravno. Malo ga muče ove kamere kad su situacije protiv Želje pa nekad mora i priznati da je Željo oštećen. Ali ima i objašnjenja kao ovo nije udarila u nešto tvrdo hahaha
0 3
Noname992
P.i.č.k.e stručne
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi