Vatra i neredi na ulicama Brazila mjesec dana prije SP-a
FOTO: EPA

Vojska i policija na ulicama brazilskih gradova

Vatra i neredi na ulicama Brazila mjesec dana prije SP-a

Do otvaranja Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu ostalo je još samo 27 dana, a brazilska policija već sada ima pune ruke posla. 

Na hiljade Brazilaca izašlo je na ulice brazilskih gradova kako bi protestima ukazali na teško stanje u zemlji, te velike troškove koje iziskuje organizacija prvenstva. 

Protestanti su uzvikivali parole "Fifa, go home", palili su i gazili brazilsku zastavu, te su upozorili da se novac uložen u stadione i druge propratne objekte morao uložiti u druge korisnije stvari. 

Na ulice je izašao veliki broj pripadnika policije i vojske, a rezultat protesta je 235 uhapšenih i na desetine povrijeđenih protestanata i policajaca. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Nema panike. Bićemo spremni da ugostimo preko 600.000 navijača tokom održavanja Svjetskog prvenstva. Ovo su protesti koji nisu povezani s turnirom", rekao je brazilski ministar sporta Aldo Rebelo. 

"Naš cilj je simboličan. Ne želimo da oštetimo ili uništimo stadione. Želimo veća prava za radnike. Htjeli smo da pokažemo šta će organizacija ovako velikog takmičenja značiti za siromašne", poručio je jedan od vođa sindikata. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.