Vatreni pregazili Kamerun, meč odluke s Meksikom
Foto: EPA

Pobjeda Hrvatske

Vatreni pregazili Kamerun, meč odluke s Meksikom

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Hrvatske savladala je večeras selekciju Kameruna s 4:0, te su sačuvali šanse za prolaz među 16 najboljih na Mundijalu u Brazilu.

Nakon dosadnog uvoda u utakmicu kojem većih prilika nije bilo, Hrvatska iz prve prilike stiže do vodstva. Ivan Perišić je sjajno proigrao Ivicu Olića, a iskusni napadač Vatrenih loptu šalje iza leđa Charlesa Itandjea za prednost Hrvatske od 1:0.

Sjajni Perišić je šest minuta kasnije imao dobar pokušaj, ali je kamerunski golman lagano odbranio njegov šut. Hrvatima je veliku uslugu napravio vezni igrač Barcelone Alex Song, koji je zbog udaranja Marija Mandžukića dobio direktan crveni karton u 40. minuti.

Ipak, i bez njega Kamerun je prijetio. Vincent Aboubakar je u finišu prvog poluvremena imao dobar pokušaj, koji je otišao pored desne stative, te se na odmor otišlo minimalnim vodstvom Hrvatske od 1:0.

Sammir je nastavku prvi prijetio golu Kameruna, ali i hrvatski Brazilac je bio neprecizan. Ipak, u 48. minuti Vatreni stižu do drugog gola. Ivan Perišić je pobjegao odbrani Kameruna, te je matirao Itandjea za sigurnih 2:0.

Samo dvije minute kasnije nova velika prilika za naše susjede. Mario Mandžukić se našao u odličnoj prilici, ali je lopta otišla pored gola. Dany Nounkeu je uzvratio na drugoj strani dobrim udarcem volejom, no bez opasnosti po pletikosu.

Imala je potom Hrvatska još nekoliko dobrih pokušaja. Maksimalno su koristili igrača više, a do novog gola su stigli u 61. minuti. Danijel Pranjić je ubacio, na pravom mjestu je Mandžukić, koji pogađa glavom za 3:0.

Potpuni potop Kameruna desio se u 73. minuti. Ponovo je strijelac Mario Mandžukić za konačnih 4:0.

Hrvatska se ovom pobjedom uključila u borbu za plasman u osminu finala, a za to će im biti potrebna pobjeda nad Meksikom u posljednjem kolu.

Svjetsko prvenstvo, grupa A:

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kamerun - Hrvatska 0:4 (Olić 11', Perišić 48', Mandžukić 61', 73')


Olic Goal Croatia vs Cameroon 1 -0 World Cup... by edi-qrz11
Perisic Goal Cameroon vs Croatia 0-2 World cup... by vranovcir
Manzukic Goal Cameroon vs Croatia 0-3 world cup... by vranovcir
Mario Mandzukic Cameroon vs Croatia 0 - 4 World... by norteem

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.