Večeras finale Evropske lige: U kakvoj su situaciji ekipe?
Foto: EPA

Sevilla hvata šesti trofej

Večeras finale Evropske lige: U kakvoj su situaciji ekipe?

S. Bošković

Večeras će se u Kölnu, u finalu Europske lige, susresti Sevilla i Inter.

Finale drugog najboljeg europskog klupskog takmičenja počet će u 21h. Na jednoj strani nalazi se tim iz Andaluzije, vladar Europske lige, s čak pet osvojenih titula ovog takmičenja, a večeras će Sevilla željeti da uzme i šestu.

Španjolci su najuspješniji tim Europske lige u historiji, s već spomenutih pet titula, a niti jedan tim nema više od tri titule, a ono što je zanimljivo, Sevilla je pet titula uzela u posljednjih 14 godina.

S druge strane nalazi se Inter, koji je ovo takmičenje osvajao tri puta, a timu iz Milana ovo je prilika da prvi put u posljednjih devet godina uzme pehar.

Zanimljivo, ova dva kluba su česti sudionici europskih takmičenja, no nikad prije se nisu međusobni susreli u njima, te se niti jedna ekipa ne može osloniti na tradiciju, no vrijedi napomenuti da je tim iz Andaluzije bio uspješan u posljednja tri okršaja s talijanskim ekipama.

U sjajnoj se formi nalazi Sevilla, posljednji poraz ovaj tim doživio je 9. februara, što ih je dovelo do četvrtog mjesta u La Ligi i ulaska u Ligu prvaka.

Kao i Sevilla, i Inter se nalazi u fantastičnoj formi. Ova momčad završila je kao drugoplasirana u Seriji A, samo bod iza prvaka Juventusa, što je najbolji prvenstveni rezultat u ligi od sezone 2010/2011.

Kako je tekao put finalista?

Sevilla je bila smještena u grupi A, skupa s APOEL-om, Qarabagom i Dudelangeom. Naravno, ovakva grupa nije bila nikakav problem za eksperte Europske lige, a u šest utakmica momčad Julena Lopeteguija osvojila je 15 bodova, te je imala jedan minimalan poraz od APOEL-a u posljednjem kolu.

U šesnaestini finala Sevilla je igrala protiv Cluja, a u Rumunjskoj je bilo 1:1, dok je na stadionu Sanchez Pizjuan odigrano bez golova, te Španci prolaze dalje. Na završnom turniru u Njemačkoj pala je prvo Roma s 2:0, a nakon toga i Wolverhampton rezultatom 1:0. U polufinalu Sevilla je savladala Manchester Unitedom sa 2:1.

Inter je europski put počeo u Ligi prvaka, a tim iz Milana je u grupi s Barcelonom, Borussijom Dortmund i Slavio Prag završio kao treći, te se kvalificirao u play - off Evropske lige.

U šesnaestini finala momčad Antonia Contea je izbacila Ludogorets s ukupnim rezultatom 4:1, a nakon toga je pao i Getafe. U četvrtfinalu Inter je izbacio Bayer Leverkusen, a u finale se plasirao nakon veoma lake pobjede nad Shakhtarom rezultatom 5:0.

Potencijalni sastavi:

Conte i Lopetegui nemaju previše briga pred večerašnji meč. U ekipi Intera upitan je Sanchez, koji se povrijedio protiv Bayer Leverkusena, te nije ni igrao u polufinalnom meču, a velike su šanse ni da večeras neće krenuti od prve minute.

Jedina Sevillina briga je napadač Lucas Ocampos, koji je zbog povrede napustio meč protiv Uniteda, ali iz španskog tima smatraju da će biti spreman za večerašnje finale. Ako Ocampos bude u mogućnosti da igra od prve minute Lopetegui će najvjerojatnije izvesti istu postavu kao i u polufinalu, a i zašto bi mijenjao nešto što radi?

Potencijalni sastav Seville:

Bounou; Navas, Kounde, Diego Carlos, Reguilon; Fernando, Jordan, Banega; Ocampos, En-Nesyri, Suso

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Potencijalni sastav Intera:

Handanović; Godin, Bastoni, De Vrij; D'Ambrosio, Gagliardini, Barella, Brozović, Young; Martinez, Lukaku

Na ovaj meč možete se kladiti u kladionici Mozzart. Opkladu OSTAVITE OVDJE

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.