Vedo i Sejo ili Džeko i Miske?

12. kolo Bundeslige

Vedo i Sejo ili Džeko i Miske?

Edmir Škorić

Susretom u Leverkusenu najavljeno je 12. po redu kolo njemačke Bundeslige. Podsjetimo, Bayer je s visokih 4:0 slavio protiv Eintracht Frankfurta za koji je svih 90. minuta odigrao naš reprezentativac Zlatan Bajramović.

Ostali mečevi na rasporedu su danas (7. novembar) i sutra (8. novembar). Možda i nije utakmica koja nosi epitet derbija, ali je svakako meč koji će najviše zanimati bh. javnost. Naime, u Hoffenheimu istoimeni domaćin dočekuje Wolfsburg. Vedad Ibišević i Sejad Salihović ugostit će Misimovića i Džeku, što će biti odlična prilika da saznamo odgovor na pitanje koji je dvojac iz naše reprezentacije trenutno u boljoj formi.

Iz kola u kolo naši Zmajevi pogađaju, asistiraju, bivaju izabrani u timu kola, a često nagrađeni i sa raznoraznim priznanjima. Obje momčadi mnogo su bolje stajale na tabeli prošlu sezonu, kada je dio prve polusezone pripao Ibiševiću i Salihoviću, ovaj drugi, pak, Džeki i Misimoviću. Hoffenheim je trenutno peti sa 20 bodova, dok Vukovi imaju dva boda manje na sedmom mjestu. Sigurno je kako će se mnogima biti teško odlučiti za koga navijati, no najvažnije je da naši momci nastave zabijati i asistirati, a iskreno se nadamo da niti jedan od njih neće imati nekih zdravstvenih problema. Ne zaboravimo da je susret sa Portugalom u Lisabonu već naredne subote.

Derbi kola sigurno je susret koji se igra na Allianz-Areni, gdje će "posrnuli" Bayern ugostiti Schalke. Nakon domaćeg poraza od Bordeauxa, Bavarci su se skoro oprostili od Lige prvaka. Osim toga, najtrofejnijem njemačkom klubu ne ide ni u domaćem prvenstvu. Bayern je na šestom mjestu sa 19 bodova, čak sedam bodova zaostatka za vodećim Bayerom. Schalke je, pak, u nešto boljem položaju. Tim iz Gelsenkirchena ima dva boda više i nalazi se na četvrtom mjestu. Pobjedu, bez sumnje, žele i jedni i drugi, jer obje ekipe trenutno se nalaze na mjestu koje vodi u Evropsku ligu, a sigurno je kako i jedni i drugi žele više.

Predposljednji Bochum dočekuje Freiburg, u nadi da će osvojiti nova tri boda i pobjeći sa dna. Gosti nakon dobrog starta u Bundesligi, ne stoje najbolje. Iz kola u kolo sve više se primiču opasnoj zoni. Pa, evo im prilike za popravni. U opasnoj je zoni i Nuernberg koji ide na noge Mainzu, ekipi iz sredine tabele i ekipi koja je do sada mnogima pomrsila račune. Zašto to ne bi uradili i danas? Danas se još igra utakmica Borussia M'gladbach i Stuttgart.

U nedjelju su na rasporedu tri susreta i to u Hanoveru, Berlinu i Bremenu. Hertha koja je napravila dobar rezultat u četvrtak u Evropskoj ligi (pobjeda kod Heerenvenna 2:3) sada dočekuje Koeln kojeg predvodi hrvatski stručnjak Zvonimir Soldo. Berlinski tim ima svega četiri boda iz jedanaest utakmica i ubjedljivo su zadnji, te je današnja utakmica jedna od onih koja još uvijek Herthu drži u igri. U opasnoj zoni su i Jarčevi koji će sigurno tražiti pobjedu. Drugoplasirani Werder dočekuje dortmundsku Borussiju i u Bremenu svakako pobjedom žele ostati na samo jedan bod zaostatka za Apotekarima. U vrhu je i HSV, koji bi, također, pobjedom došao na bod zaostatka za Bayerom koji ima utakmicu više od ostalih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.