Velemajstori koji su obilježili proteklu godinu

Messi, Ronaldo, Falcao, Ibrahimović...

Velemajstori koji su obilježili proteklu godinu

A. Haznadarević

Protekla 2012. godina je za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu bila i više nego zanimljiva, a najzaslužniji za to su nekolicina njih, veličanstveni igrači koji su svojim majstorijama izmamili osmjeh na lica fanova šriom svijeta.

Ono što je možda i najzanimljivije je to što najveći dio fudbalskih genijalaca dolazi iz španske Primere.

 

Lionel Messi

 

Barcelonin čarobnjak za kojeg je sasvim dovoljno reći da je postao najbolji strijelac unutar jedne kalendarske godine, sa postignutim nevjerovatnim 91 pogotkom u svim takmičenjima. Iako nije sa svojim klubom osvojio niti jedan važniji trofej ove godine, sa sjajnim učinkom tokom godine je sasvim sigurno favorit za osvajanje Zlatne lopte. Ne treba  zaboraviti ni to da je u martu 2012. godine sa svega 24 godine prestigao Cesara Rodrigueza na vječnoj listi, te postao tako najbolji strijelac Barcelone svih vremena. Osim toga, trebamo se prisjetiti još jednog rekorda, postignutog 7. marta, kada je postigao pet golova u susretu sa Bayer Leverkusenom, te tako postao rekorder po broju postignutih golova na jednom meču Lige prvaka.   

 

Cristiano Ronaldo

 

Čudesni Portugalac koji je najzaslužniji za prekid dominacije Barcelone u Primeri. Osim šampionske titule, Real je na krilima Ronalda Barceloni preoteo i titulu Super kupa, dok su sa druge strane baš kao i njihovi najveći rivali zaustavljen u polufinalu Lige prvaka. Osim toga, početkom godine popularni CR7 je ušao u top 10 strijelaca Real Madrida svih vremena, te je proglašen i najboljim strijelcem Kraljeva na gostujućim utakmicama u XXI vijeku, a pomogao je i svojoj nacionalnoj selekciji da dođe sve do polufinala Evropskog prvenstva, gdje ih je zaustavila Španija, kasniji osvajač trofeja.

 

 

 

Andres Iniesta

 

Jedan od trojice kandidata za Zlatnu loptu, laskavo priznanje za koje će se boriti sa Cristianom Ronaldom i saigračem Lionelom Messijem. Ove godine, Iniesta je bio jedan od najzaslužnijih igrača u historijskom podvigu reprezentacije Španije i odbrani evropske titule, kao jednog od najprestižnijih fudbalskih uspjeha. Osim toga ovaj sjajni vezista ima i ogroman udio u svim oborenim rekordima Lea Messija, jer je upravo Argentinac taj koji uz kolege iz napada realizuje 'lopte sa očima' koje im šalje Andres Iniesta. Nema sumnje da je ovaj čarobnjak sredine terena nebrojeno mnogo puta izazvao osmjeh na licima navijača širom svijeta, u trenucima kada je protivničke odbrane činio smješnima, te pokazivao nešto od svog velikog reprertoara.

 

 

 

Radamel Falcao

 

Najtraženiji centarfor na svijetu, koji je svojim nevjerovatnim igrama u dresu Atletico Madrida privukao veliku pažnju svih svjetskih velikana. Dvadesetšestogodišnj Kolumbijac je svojim čudesnim pogocima odveo Jorgandžije do odbrane titule Evropa lige, a i sam je odbranio naslov najboljeg strijelca takmičenja. U Primeri, sjajni Falcao zauzima drugo mjesto na listi topnika lige sa 17 postignutih golova. Ispred njega je samo Lionel Messi sa 26 golova, dok se Realov Cristiano Ronaldo nalazi na trećem mjestu sa 14 pogodaka na kontu.

 

Svojim golovima Kolumbijac procijenjeni na pedeset miliona eura, pomogao je Atleticu da pretekne svog najvećeg konkurenta Real Madrid, te u novu godinu ulaze kao drugoplasirana ekipa, odmah iza vodeće Barcelone.

 

 

Zlatan Ibrahimović

 

Napadač koji je u kratkom roku postao najcjenjenija osoba u Francuskoj, te se u isto vrijeme pokazao kao daleko najbolji marketinški potez koji je napravio jedan klub Ligue 1, s obzirom na to da se nakon Zlatanovog dolaska s velikom pažnjom prati PSG, ali i svi njihovi rivali. I prije dolaska u Pariz, Šveđanin bh. korijena je žario i palio terenima Serie A, gdje je igrao u redovima viceprvaka Milana. Iako se osjećao izdanim, te je nerado napustio Rossonere za koje je u posljednjoj sezoni u 32 nastupa zabio 28 golova, Ibra se brzo snašao i u novoj sredini, a oboreni polusezonski učinak Vahida Halilhodžića od 18 pogodaka nakon 16 kola dovoljno govori za sebe.

 

Osim toga, pogodak koji će svi ljubitelji fudbala godinama prepričavati ove godine upravo je bio djelo Zlatana Ibrahimovića u prijateljskom susretu reprezentacija Švedske i Engleske.

 

 

Didier Drogba

 

Živa legenda Chelseaja, i najzaslužniji čovjek za osvajanje prve titule Lige prvaka u historiji londonskog kluba. Bjelokošćanin je bio ključna figura Roberta di Mattea u prošlosezonskoj završnici najelitnijeg klupskog takmičenja, a na kraju su Plavci nošeni igrom Drogbe u finalu savladali minhenski Bayern i na taj način stigli do dugo godina željenog trofeja.

 

Iskusni napadač se nakon ostvarenja sna povukao kao šampion u najboljim trenucima svoje bogate karijere, te se zaputio u daleku Kinu. Ipak, ubrzo je njegova Shanghai Shenhua ostala bez glavnog finansijera, pa su sve veće mogućnosti da ćemo velikog Drogbu ponovo gledati u nekom od Evropskih klubova, već po završetku Afričkog kupa nacija, gdje brani boje svoje Obale Slonovače.

 

 

Nema sumnje da se na ovoj kratkoj listi moglo naći još mnogo imena, s obzirom na uzbudljiv završetak prošle sezone, te odličan početak nove 2012/13 sezone. Ipak, ova šestorica su se posebno izdvojila od konkurencije, te su ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu priredili neke nezaboravne trenutke.

 

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.