Velež u drugom dijelu sezone: Nova formacija i mogući problem "zaštićenog godišta"

Rođeni su odradili pripeme u Turskoj

Velež u drugom dijelu sezone: Nova formacija i mogući problem "zaštićenog godišta" · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Mostarski Velež je formu za drugi dio sezone brusio u Turskoj. Odigrali su Rođeni pet prijateljskih susreta, na dva su trijumfovali, dva su završila bez pobjednika, dok su jedan izgubili.

Fudableri aktuelnog osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, mostarskog Veleža, okončali su desetodnevne pripreme u Turskoj, gdje su između ostalog odigrali i pet prijateljskih susreta.

Na prvu, stiče se dojam da se radi o prevelikom broju prijateljskih mečeva, no s obzirom da su Rođeni promijenili šefa struke, odnosno da je umjesto Amara Osima na klupu stigao Nedim Jusufbegović, onda je odluka o velikom broju pripremnih utakmica sasvim razumljiva.

Velež će, što se jasno vidi iz pomenutih pripremnih mečeva, sa Jusufbegovićem na klupi, igrati drugačiji sistem od onog kojeg je forsirao nekadašnji trener.

Osimovih, spletom raznoraznih okolnosti (povrede, zaštićeno godište) forsiranih 3-5-2 po viđenom na utakmicama u Turskoj, Jusufbegović će "pretvoriti" u 4-1-4-1.

Na golu će u prvom zvaničnom susretu gotovo sigurno stajati Bogdanović, uz desnu aut liniju će ukoliko ne bude imao problema sa povredom zbog koje je propustio jučerašnji prijateljski meč sa Minajem, igrati Bajrić, dva stopera će kako sada stvari stoje biti Zeljković i Zvonić, a uz lijevi aut liniju ordinirat će novopridošli Ćuković.

Oglasi

Defanzivni vezni će sigurno biti Hasanović, dok za dvojac ispred njega Jusufbegović ima nekoliko opcija i vjerovatno još uvijek nije donio odluku kome će pružiti priliku. No, nekako se čini da bi to mogli biti Vehabović i Šikalo, a Anđušić i Halilović bi mogli zauzeti pozicije u veznom redu uz dvije aut linije. U samom vrhu napada igrat će Haskić.

Formacija u kojoj će najvjerovatnije igrati Velež
Formacija u kojoj će najvjerovatnije igrati Velež u drugom dijelu sezonu


No, vidljivo je na prijeteljskim susretima bilo i to da je Jusufbegović od igrača uz aut linije u ofanzivnom dijelu tražio da ulaze u sredinu, kako bi otvorili prostor igračima iz zadnjeg reda koji ordiniraju uz aut linije.

Upravo u pomenutom sistemu velika odgvornost biće na toj dvojici fudbalera, konkretno Ćukoviću i Bajriću, Od tih igrača očekuje se da imaju moć ponavljanja, te da su taktički na jednom vrhunskom nivou.

Anđušić i Halilović u ovom slučaju, biće važne karike u igri prema naprijed, ali sasvim sigurno će tokom meča imati i određenih broj izgubljenih lopti, pogotovo kada budu otvarali prostor za boćne igrače iz zadnjeg reda. A, u tim momentima njih dvojica će imati zadatak da zatvore eventualne kontranapade i pored toga što će vjerovatno biti na polovini protivničke ekipe.

To je ta moć ponavljanja kretanja uz aut liniju veći dio utakmice. Ukoliko to ne budu u stanju, protivničke ekipe će putem njihovih pozicija vjerovatno stvarati dobre prilike za postizanje pogodaka. Da li će Bajrić i Ćurković moći odgovoriti tom zadatku pokazat će vrijeme.

Oglasi

Problem "zaštićenog godišta"

Osim što Jusufbegoviću problem može izazvati način na koji će fudbaleri prihvatiti novi sistem, suočava se i sa mnogo većim - "zaštićeno godište".

Naime, novi šef struke mostarskih Rođenih u Tursku je poveo 26 fudbalera od kojih su petorica igrači "zaštićenog godišta". Radi se o Naniću (golman) Bajriću, Šikalu, Kadriću i Mućaju, dok su u Mostaru zbog povreda ostali Muminović i Sijamija, a u avionu nije bilo ni Goste.

Od njih petorice dvojica će shodno pravilniku FSBiH morati biti u početnoj postavi i to će ukoliko ne budu imali problema sa povredama biti Bajrić i Šikalo. A, upravo njiihove eventualne povrede zadaju glavobolju Jusufbegoviću jer zbog povrede koljena Bajrić je u prvom dijelu sezone propustio nekoliko mečeva, kao i jučerašnji sa Minajem, dok je u bliskoj prošlosti problema sa ligamentima koljena imao Šikalo.

Mućaj i Kadrić teško da u ovom trenutku mogu iznijeti teret igranja u elitnom ranngu bosanskohercegovačkog fudbala, Muminović još jedan određeni period neće biti spreman za igru, dok je Sijamija propustio pripreme i sve da se sutra priključi ekipi, za početni dio sezone neće biti spreman.

Inače, u Turskoj su Rođeni odigrali pet pripremnih mečeva i izgledali su dosta dobro, te se čini da igrači polako prihvataju zamisli novog šefa struke. Ostvarili su dvije pobjede, dva puta su remizirali, dok su jednom poraženi. Postigli su šest pogodaka, od čega je tri na svoj konto upisao Vehabović, a po jedan Hadžić, Haskić i Hasanović.

Oglasi

Na kraju dodajmo da su Rođeni u Turskoj imali sjajne uslove za pripreme, te da fudbaleri zahvaljujući bivšem predsjedniku Senadu Husniću i sadašnjem Senadu Kevelju, osim o fudbalu ne trebaju razmišljati ni o čemu drugom. Plate su redovne i to sasvim sigurno daje dozu mirnoće struci i fudbalerima.

Prijateljski susreti u Turskoj:
Velež - Vorskla 0:0
VELEŽ: Bogdanović ,Bajrić, Zeljković, Zvonić, Ćuković, Blagojević, Vehabović, Halilović, Šikalo, Anđušić, Haskić.

Velež - Olympic 1:2 (Vehabović)
VELEŽ: Hadžikić, Domić, Ikić, Hrkać, Karamarko, Pršeš, Hasanović, Vehabović, Halilović, Dejanović, Hadžić.

Velež - Žalgiris 1:0 (Vehabović)
VELEŽ: Bogdanović, Bajrić, Zeljković, Zvonić, Ćuković, Blagojević, Hasanović, Dejanović, Šikalo, Anđušić, Haskić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Velež - Minaur Baia Mare 1:1 (Hadžić)
VELEŽ: Nanić, Bajrić, Domić, Karamarko, Pršeš, Mućaj, Kadrić, Wallace, Hadžić, Raphael, Pantelić.

Velež - Minaj 3:1 (Hasanović, Vehabović, Haskić)
VELEŽ: Bogdanović, Zeljković, Zvonić, Hrkać, Ćuković, Hasanović, Halilović, Dejanović, Šikalo, Anđušić, Haskić.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Bravo za tekst, svaka cast, Forza Velež
2 0
zajid08
NEmogu 5 mladih igraca skupiti, zalosno...Nasi klubovi jednostavno ne dolaze pameti...
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi