Borba za Evropu i ostanak u eliti: Donosi li drugi dio sezone u PL promjene u odnosu na prvi?
ARHIVA: Detalj sa sarajevskog derbija

Pripreme ulaze u samu završnicu

Borba za Evropu i ostanak u eliti: Donosi li drugi dio sezone u PL promjene u odnosu na prvi? · Riječ, dvije...

A. Beganović

Odbrojavanje do početka drugog dijela fudbalske sezone u Bosni i Hercegovini je počelo. Očekuje nas mnogo uzbuđenja, kako u borbi za izlazak na evropsku scenu, tako i u borbi za ostanak u eliti.

Zimske pripreme premijerligaških klubova ulaze u svoju zavšnicu, a kako ih je ko odradio, vidjet ćemo na kraju mjeseca maja kada sezona 2022/2023 bude završena.

Pored priprema ulazi se u samu završnicu prelaznog roka, a kao i uvijek, bosanskohercegovački klubovi su poprilično mijenjali svoj igrački kadar i sasvim sigurno će ekipama trebati određeni period da uhvate formu, odnosno da se novi igrači priviknu na zahtjeve novih trenera.

Biće zanimljivo, to je sigurno, i to ne samo u borbi za izlazak na evropsku scenu, nego i u borbi za ostanak gdje trenutno nijedan klub nema prevelik zaostatak i sa nekom serijom od tri pobjede može svoje izglede za ostanak dobro povećati.

Zrinjski je vodeći i čini se da je na dobrom putu da odbrani titulu. Plemići imaju tri boda više od prvog pratioca Širokog Brijega, ali i utakmicu manje, no pored toga imaju i bolji igrački kadar.

Oglasi

Nije daleko ni Borac, koji ima šest bodova manje od Zrinjskog, ali i utakmicu više, dok posljednji klub koji trenutno drži mjesto koje često znači i izlazak na evropsku scenu Željezničar, ima 10 bodova manje od Zrinjskog i teško da se može uključiti u borbu za titulu.

Sarajevo je na 5. mjestu sa 25 bodova i lošim rezultatima u prvom dijelu sezone izgubilo je sve izglede u borbi za titulu, no u Titovoj 38/b vjeruju da mogu izboriti mjesto koje garantuje izlazak na evropsku scenu, U borbi za Evropu ne treba otpisati ni Velež, koji ima pet bodova manje od četvrtoplasiranog Željezničara, a preostalih šest klubova će prije svega razmišljati o ostanku u eliti.

S najbolje pozicije starta Posušje koje ima 23 boda, a čak tri kluba Tuzla City, Sloga Merdianbet i Leotar imaju po dva boda manje, dok su trenutno na mjestima koja vode u niži rang Sloboda sa 19, te Igman sa 17 bodova. Dakle, bodovna razlika je mala, pa zbog toga nas sasvim sigurno očekuje uzbudljiv proljetni dio sezone.

Šta govori prošlost?

A, kako su se stvari razvijale u prošlim sezonama otkako se Premijer liga igra trokružnim sistemom, odnosno da li su Evropu izborili klubovi koji su nakon prvog dijela sezone bili u toj poziciji i da li su društvo najboljih napuštali "davljenici" nakon prvog dijela sezone, možete pogledati u nastavku teksta.

Dakle, prva sezona u kojoj se igralo trokružnim sistemom bila je ona 2018/2019. Na pauzu s prvog mjesta tada je otišlo Sarajevo koje je u jesenjem dijelu osvojilo 43 boda. Sarajevo je na kraju osvojilo titulu sa 70 bodova, što znači da je zadržalo prednost stečenu u prvom dijelu sezone.

Oglasi

Zanimljivo iz pomenute sezone je i da su naredna tri kluba na tabeli Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar, na kraju sezone bili "poredani" kao i nakon njenog prvog dijela. Drugim riječima, borba za titulu i Evropu nije donijela promjene na kraju sezone u odnosu na njen prvi dio.

Što se tiče borbe za ostanak u eliti u sezoni 2018/2019 ni tu nije bilo nikakvih promjena, odnosno GOŠK i Krupa, ekipe koje su prvi dio završile na posljednja dva mjesta, i na kraju sezone su bile u samom dnu s tim što su promijenili pozicije. Krupa je sa 12. mjesta u prvom dijelu sezone "skočila" na 11. a GOŠK je krenuo u suprotnom smjeru.

Naredna sezona 2019/2020 je sada već poznata "korona sezona" kada se nije igrao drugi dio, a sezona poslije nam je donijela nešto novo. Naime, nakon prvog dijela sezone Sarajevo je bilo lider sa 45 bodova, Željezničar je zaostajao devet, Široki 11, Velež 12, a Borac i Zrinjski po 13 bodova.

Činilo se tada da će Sarajevo lagano odbraniti prednost stečenu u prvom dijelu sezone, no na kraju se to nije desilo. Borac iz Banja Luke je nadoknadio minus od 13 bodova i osvojio je titulu prvaka sa 67 bodova. Sarajevo je osvojilo dva manje, a Velež sa 61 i Široki sa 59 bodova su izborili učešče u evropskim takmičenjima. Željezničar je bio najveći gubitnik borbe za Evropu.

Kada je u pitanju donji dio tabele u pomenutoj sezoni, rezultatski su društvo najboljih napustili Olimpik i Radnik iz Bijeljine. Ova dva kluba su nakon prvog dijela bila među tri najugroženija, odnosno Olimpik je na pauzu otišao sa 13, koliko je osvojila i Krupa, a Radnik sa 15 bodova. Na kraju su ispali Radnik i Olimpik. Osvojili su po 25 bodova, dok se Krupa spasila, bar rezultatski, jer je osvojila 28 bodova. Olimpik nije odigrao dva posljednja susreta pa je naknadno kažnjen sa devet bodova, ali to svakako nije ništa promijenilo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prošla 2021/2022 sezona "preslikana" je 2018/2019 sezona, bar što se tiče borbe za sami vrh s tim da se desilo to da četvrtoplasirana ekipa nije izborila izlazak u Evropu s obzirom da je Kup osvojio Velež koji je na kraju bio ispod 4. mjesta na tabeli. Na odmor je s prvog mjesta otišao Zrinjski sa 48 bodova. Tuzla City je imala 12 manje, Borac 18 manje, a Sarajevo čak 20 manje. Na kraju sezone ništa novo, odnosno Plemići su osvojili titulu, Tuzla City je bila drugoplasirana, a Borac trećeplasirani. Ova tri kluba su izborila izlazak na evropsku scenu, dok Sarajevo kao četvrtoplasirano nije s obzirom da je petoplasirani Velež osvojio Kup.

U borbi za ostanak na kraju su najgore prošli Radnik iz Bijeljine i Rudar. Poemnuti klubovi su na kraju zauzeli mjesta koja vode u niži rang, a Radnik je i nakon prvog dijela bio u opasnoj zoni. Zauzimao je 12. mjesto sa 12 sovojenih bodova, dok je Rudar bio devetoplasirani sa 16, koliko su imali i desetoplasirano Posušje i jedanaestoplasirani Leotar. Posuškje i Leotar su se na kraju spasili.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Samir55
Promjene su potrebne u sudjenju. U prvom djelu sezone su arbitri bili veoma pristrasni prema timovima iz tzv.RS, a zahvaljujuci tome Borac je u vrhu tabele, a takodje zahvaljujuci pristrasnosti sudija Leotar i Sloga nisu na zadnja dva mjesta koje vode u nizi rang. Dakle, promjena u dijelenju pravde je najpotrebnija u nastavku sezone. A kad ste vec spominjali prethodne sezone, trebalo je da napomenete da je Borac u sezoni 2020/2021 osvojio titulu uz veliku pomoc sudija koji su tokom cijelog treceg djela prvenstva sudili sve u njegovu korist.
7 0
plemic
u pl-u ništa novo, zrinjski stari-novi šampion.
4 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi