Veliki broj engleskih niželigaša ne želi prekid sezone

FA je donio odluku

Veliki broj engleskih niželigaša ne želi prekid sezone

U četvrtak je Fudbalska asocijacija Engleske (FA) donijela odluku o prekidu sezone u nižim ligama. Kao i ostatak fudbala u Engleskoj i niže lige su prvobitno privremeno prekinute zbog pandemije koronavirusa.

Riječ je o tzv. neligaškom fudbalu (takmičenja ispod PL, Championshipa i Fudbalskih liga), a FA je poručio da se potpuno prekida takmičenje od trećeg do sedmog ranga, u ligama koje nisu pod okriljem EFL-a.

Iz FA je poručeno da nema priznavanja trenutnih rezultata kao konačnih, niti promocije i ispadanja.

Međutim, nedugo nakon odluke, više od 30 klubova iz svih dijelova Engleske je odlučilo javno istupiti i izraziti zabirnutost zbog poteza krovne kuće engleskog fudbala.

Odluka FA još uvijek treba biti ratificirana od strane Vijeća ovog organa, koje će naredne sedmice održati video konferenciju. Ukoliko Vijeće odobri odluku, neće biti nastavka sezone u rangovima ispod Nacionalne lige Sjever i Jug.

"Odluka da se završi sezona 2019/2020 u takmičenjima od trećeg do sedmog ranga sistema Nacionalne lige, kao i sezona žesnkog fudbala i omladinskih kategorija je donijeta od strane predstavnika komiteta za pomenuta takmičenja, a podržao ju je Upravni odobor FA i Upravni odbor ženskog FA... Sada ide Vijeću FA na ratifikaciju. U potpunosti podupiremo odluku do koje se došlo u ovim teškim okolnostima za engleski fudbal", poručuneno je, između ostalog, iz FA.

Neki klubovi su već teoretski osigurali promocije u viši rang. Takav je slučaj sa Jersey Bullsima i Vauxhall Motorsom, čije su ekipe već osigurale plasman u peti rang, ali će njihovi rezultati izgleda biti poništeni.

I mnogi drugi klubovi navodno žele lobirati za promjenu odluke o prekidu sezone i poništavanju rezultata.

Trener Jersey Bullsa Gary Freeman, čija je ekipa pobijedila svih 27 utakmica u svom takmičenju i trenutno ima 20 bodova više od prvog pratioca, ističe da razumije odluku, ali da je razočaran što tim neće biti nagrađen za sjajno odrađen posao.

Ipak, Freemen se i dalje nada da će naredne sezone njegova ekipa igrati u višem rangu.

"Tražimo druge puteve, gledamo postoji li nešto što možeom uraditi", izjavio je Freeman za BBC Radio Jersey, pa nastavio:

"Osjećamo da nam je učinjena šteta, ali moram biti pošten i reći da je FA morao napraviti tešku odluku jer se brinu za čitavu naciju... Trebala im je konzistentnost kroz lige, ako bi dozvolili promociju za jedno takmičenje otvorili bi 'konzervu crva'... Igračima je jasno da smo prejaki za ovu ligu i biće teško početi ponovo, ali ako je to ono što moramo uraditi, spustit ćemo glave na ljeto i nastaviti sa radom".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi