Viktoria Plzen: Krvnici Hapoela, Napolija, Atletico Madrida

Češka ekipa u velikom usponu

Viktoria Plzen: Krvnici Hapoela, Napolija, Atletico Madrida

Viktoria Plzen je jedan od najstarijih klubova u Češkoj Republici. 

Viktoria je osnovana 1911. godine, te je prije dvije godine proslavila svoj 100. rođendan. Uspon ekipe iz Plzena počeo je u sezoni 2009/2010. kada su osvojili svoj prvi trofej nakon osamostaljenja Češke Republike. Viktoria je u toj sezoni postala prvak Češke. 

U narednoj sezoni ekipa iz Plzena osvojila je titulu prvaka, te je poražena u finalu Super-kupa. Sezonu kasnije stigao je trofej u Super-kupu, dok je u prvenstvu završila kao trećeplasirana. U prethodnoj sezoni ekipa iz Plzena osvojila je nacionalno prvenstvo. 

Ono što svakako vrijedi istaći kada je češki predstavnik u pitanju jesu sjajne partije u Evropi. Tim iz Plzena prošle sezone je igrao osminu finala Evropske lige, a na svom putu do te faze takmičenja skinuli su skalp mnogim velikanima evropskog fudbala. 

Cavanija i društvo Viktorija je doslovno ponizila, slavivši ukupnim rezultatom 5:0. Ono što vrijedi istaći jeste da su izabranici Pavela Vrbe slavili rezultatom 3:0 u gradu ispod Vezuva. 

Viktorija je na svom putu do osmine finala u grupnoj fazi savladala Atletico Madrid u Češkoj Republici rezultatom 1:0. Slavili su i protiv Hapoela iz Tel Aviva dva puta, u Tel Avivu je bilo 2:1, dok je u Plzenu domaćin slavio sa velikih 4:0. Svoju avanturu u Evropi Viktorija je završila hrabro, porazom od kasnijeg polufinaliste Fenerbahčea rezultatom 2:1. 

Stadion Viktorije iz Plzena je Štruncovy Sady, koji prima skoro 12.000 gledalaca, a vrijednost ekipi iz Plzena procijenjena je na 22 miliona eura. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.