Villa donio pobjedu Špancima

Furija prošla na popravnom

Villa donio pobjedu Špancima

U drugom nastupu na SP u Južnoj Africi reprezentacija Španije je sa 2:0 bila bolja od Hondurasa i tako zadržala šanse da se plasira među šesnaest najboljih reprezentacija na svijetu.

Španija je odigrala mnogo bolje nego u prvoj utakmici protiv Švicarske, napravila je veliki broj prilika, ali je golman Hondurasa Valladares u nekoliko navrata čudesno intervenisao. Tek u posljednjih petnaestak minuta, kada je utakmica bila riješena, Honduras je zaigrao nešto bolje. Ipak, bodovi su zasluženo pripali Španiji koja u posljednjem kolu igra protiv Čilea, dok Honduras igra protiv Švicarske.

U odnosu na prvu utakmicu Vicente del Bosque je napravio dvije promjene u sastavu. Umjesto lakše povrijeđenog Inieste i, u prvoj utakmici, lošeg Silve, u početnih jedanaest su nastupili Jesus Navas i Fernando Torres, dok je Reinaldo Rueda napravio čak četiri izmjene. Od prve minute je krenuo David Suazo, napadač Intera koji je prvu utakmicu propustio zbog povrede.

Od prve minute su Španci krenuli agresivno prema golu Hondurasa. U 4. minuti je Villa odlično probio lijevu stranu i uposlio Torresa koji šutira pravo u golmana Valladaresa. Samo pola minute kasnije David Villa je opalio sa dvadesetak metara, ali se ovaj put ispriječila prečka. Crvena Furija nije posustajala. Pet minuta kasnije ponovo je u prilici bio Torres, ali je napadač Liverpoola ponovo bio neprecizan.

Poslije toga su Španci imali dvije poluprilike, ali je do 17. minute ostalo 0:0. Onda je uslijedio trenutak odluke kada su Španci konačno slomili otpor Hondurašana. Villa je sjajno izbacio trojicu igrača Hondurasa i sjajno savladao Valladaresa. Nakon toga se Honduras na nekoliko minuta oslobodio pritiska, ali samo nakratko.

U 23. minuti je odličnu priliku nakon ubačaja Navasa imao Xavi, ali je vezista Španije zamalo bio kratak pred golom Hondurasa. Španija je nastavila s atacima ka golu Hondurasa, ali prave prilike do 33. minute nije bilo. Onda je odličnu priliku imao Torres, ali i ovaj put je bio neuspješan. Isto je bilo i minutu kasnije kada je El Nino promašio iz nemoguće situacije.

Do kraja prvog poluvremena je Španija imala još nekoliko solidnih prilika, ali je rezultat ostao onaj iz 17. minute. Nastavak utakmice donio je istu igru Španaca koji su nastavili sa napadima prema golu Valladaresa. Samo pet minuta igre u nastavku bilo je potrebno za novi pogodak. Navas je uposlio Villu koji s ivice kaznenog prostora pogađa za 2:0.

Nakon drugog gola Španci su zaigrali dosta smirenije, i dalje su napadali, ali se vidjelo da su zadovoljni rezultatom i da igraju s dosta više mirnoće. Nakon nekoliko poluprilika Španija je u 61. minuti mogla postići i treći pogodak. Navasa je u kaznenom prostoru srušio Izaguirre, a japanski sudija je pokazao na bijelu tačku. Međutim, Villa je šutirao pored gola i ostalo je 2:0.

U 65. minuti je Del Bosque umjesto Xavija uveo Fabregasa, koji u svom prvom kontaktu s loptom ima veliku priliku, ali je loptu nakon njegovog udarca s gol linije izbacio Osman Chavez. U naredne dvije minute su dobre prilike imali Ramos i Navas, ali je u oba navrata odlično odbranio Valladares. U narednih desetak minuta Španija je malo usporila, a Honduras je tek u 78. minuti uputio jedan ozbiljniji udarac prema golu Španije, ali je lopta završila preko gola.

Pet minuta prije kraja utakmice David Villa je imao novu šansu da upiše hattrick, ali je u posljednji čas ispred njega intervenisao Mendoza i izbacio loptu u korner. Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao. Španija je upisala zasluženu pobjedu i ostala u igri za drugi krug.

ŠPANIJA – HONDURAS 2:0
1:0 Villa 17'
2:0 Villa 50'
JOHANNESBURG – Stadion Ellis Park. Gledalaca: 54.000. Sudija: Yuichi Nishimura (Japan). Žuti kartoni: Turcios, Izaguirre (Honduras)
ŠPANIJA: Casillas – Ramos (Arbeloa 77'), Puyol, Pique, Capdevila – Navas, Xavi (Fabregas 65'), Alonso, Busquets – Torres (Mata 70'), Villa. Selektor: Vicente del Bosque
HONDURAS: Valladares – Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre – Turcios (Nunez 63'), W. Palacios, Guevara, Espinoza (Welcome 46') – Martinez, Suazo (J. Palacios 84'). Selektor: Reinaldo Rueda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.