Villa odveo Špance u polufinale

Paragvaj nije uspio

Villa odveo Špance u polufinale

Španija je posljednji učesnik polufinala SP-a. Crvena furija je golom Davida Ville bila bolja sa 1:0 od Paragvaja i izborila polufinale u kojem ih čeka odlična Njemačka.

Utakmica je na kraju mogla dobiti prolaznu ocjenu, iako je prvo poluvrijeme bilo veoma loše. Španija je imala više loptu u svom posjedu, ali je odbrana Paragvaja bila neprobojna. U drugom poluvremenu smo gledali dosta bolju utakmicu u kojoj su Španci pokazali da su, ipak, bolji tim.

Prvo poluvrijeme nije moglo zadovoljiti ljubitelje nogometa. Gerardo Martino je defanzivnom taktikom zatvorio sve prilaze golu Paragvaja i odlučio se na kontra napade od kojih je njih nekoliko bilo veoma opasno po gol Ikera Casillasa. S druge strane, Španija je imala terensku inicijativu, ali bez pravih prilika.

Paragvaj je zaprijetio već u 1. minuti preko Jonathana Santane i to je bilo sve što se tiče udaraca na gol do 29. minute kada su Španci uzvratili preko Xavija. Tek posljednjih deset minuta prvog dijela ponudilo je nekoliko prilika, ali ne onih pravih. Kod Španije je jednu polupriliku imao Torres, dok je na drugoj strani šutirao Cardozo.

U 40. minuti se dogodio sporni trenutak utakmice. Sudija Carlos Batres nije priznao, čini se, čist pogodak Nelsona Valdeza kojim je Paragvaj mogao doći blizu polufinala. Napadač Borussije nije bio u ofsajdu, dok je Oscar Cardozo, koji nije dirao loptu, bio u liniji. Ipak, na poluvrijeme se otišlo bez golova.

Drugo poluvrijeme je ponudilo mnogo više uzbuđenja i mnogo bolji nogomet. Španija je sve više napadala, ali je Paragvaj u 58. minuti mogao doći do vodstva. Pique je srušio Cardoza, a sudija Batres pokazao na penal. Cardozo je šutirao, a Casillas odbranio i sačuvao Špance. Pola minute kasnije prilika za Špance, također s bijele tačke.

Alcaraz je srušio Villu, a Batres ponovo pokazao na bijelu tačku. Alonso je pogodio, Španci se radovali, ali je sudija ponovio penal, jer je jedan španski igrač ranije utrčao u kazneni prostor. Alonso je šutirao ponovo, ali je Justo Villar ovaj put odbranio udarac i ostalo je 0:0.

Nakon promašenih penala uslijedila je nešto opreznija igra oba tima. Španija je imala priliku preko Inieste, a Paragvaj preko Valdeza, ali su golmani u oba navrata bili na visini zadatka. Del Bosque je pokušao uvođenjem Fabregasa dobiti na kreaciji igre, ali se vezista Arsenala nije baš snašao u sredini terena okružen velikim brojem igrača Paragvaja.

Ipak, bolja igra Španije naplaćena je u 83. minuti. Pedro je odlično poveo akciju, uposlio Iniestu koji proslijeđuje za Fabregasa, ovaj pogađa stativu, lopta se odbija na nogu Villi koji pogađa za 1:0 ponovo uz pomoć stative. U 88. minuti je Lucas Barrios odlično šutirao, Casillas još bolje odbranio, na odbijenu loptu je natrčao Santa Cruz, a Casillas ponovo sjajno intervenisao.

U narednom napadu je Španija preko Ville mogla povisiti prednost, ali ovaj put svoje golmanske kvalitete pokazao Justo Villar. Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao. Španija je nakon dugo vremena ušla među četiri najbolje reprezentacije svijeta.

PARAGVAJ – ŠPANIJA 0:1
0:1 Villa 83'
JOHANNESBURG – Stadion Ellis Park. Gledalaca:55. 359. Sudija: Carlos Batres (Guatemala). Žuti kartoni:Alcaraz, Morel, Caceres, Santana (Paragvaj), Pique, Busquets (Španija).
PARAGVAJ: Villar – Veron, Da Silva, Alcaraz, Morel – Santana, V. Caceres (Barrios 84'), Riveros, Barreto (Vera 64') – Valdez (Santa Cruz 73'), Cardozo. Selektor: Gerardo Martino
ŠPANIJA: Casillas – Ramos, Puyol (Marchena 84'), Pique, Capdevila – Busquets, Alonso (Pedro 75') – Iniesta, Xavi, Villa – Torres (Fabregas 56'). Selektor: Vicente Del Bosque.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.