"Volim Bosnu i ostajem ovdje": Kako je FK Sarajevo migrantu promijenio život?

Otac i sin u bh. prijestolnici

"Volim Bosnu i ostajem ovdje": Kako je FK Sarajevo migrantu promijenio život?

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina i grad Sarajevu su već nekoliko godina nezaobilazna stanica za migrante iz raznih zemalja Azije. Neki od njih produže dalje ka Evropskoj uniji, dok neki i ostanu. 

Među njima se nalazi i 39-godišnji Majid koji je u Sarajevo stigao prije 10 mjeseci. Umjesto da nastavit put ka zapadu Starog kontinenta odlučio je zatražiti azil u Bosni i Hercegovini.

Majid radi kao kuhar u prijemnom centru za izbjeglice i migrante, dok njegov 14-godišnji sin igra za FK Sarajevo.

"Za neke ljude fudbal je samo igra, a za mene je to život", rekao je Muhamed koji u školi uči veoma dobro te jednog dana ima cilj da postane profesionalni fudbaler.

Majid je napustio Iran kako bi sinu Muhamedu osigurao sigurnu budućnost. Kada su došli u Sarajevo osjetili su prepoznatljivi duh sarajevske raje i merhametluk građana bh. prijestolnice te su odlučili zatražiti azil.

"Ne idem nigdje. Ostajem ovdje. Volim Bosnu", rekao je Majid te dodao:

"Osjetio sam ljudsku toplotu i ljubaznost. Odnos među ljudima je ono što je bitno".

Prijateljstva koja je stekao su učinila da on i njegov sin odluče zauvijek ostati u Sarajevu.

Muhamedu je sportski uzor Cristiano Ronaldo, a obzirom da još uvijek nije dobio azil ne može igrati zvanične utakmice za omladinske selekcije Bordo tima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Šteta je što nema dokumente. Rizikuje da izgubi pobjednički mentalitet koji se stiče igrajući takmičarske utakmice. Još je mlad, a sljedeće sezone počinje ozbiljnija liga. Bit će potrebno da riješi svoj status do početka nove sezone", rekao je njegov trener Tarik Cerić.

Muhamed je počeo igrati fudbal sa osam godina, a sada ga svakodnevno trenira, bilo kući bilo u klubu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Benjamingst
Svaka cast pozitivno nesto....
8 0
19211921
bas lijepo! sretno porodici
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi