Asim Ferhatović Hase (1933-1987)

"Volio je Sarajevo više nego sebe"

Ekipa SportSport.ba / KANAL1 napravila je prilog o najboljem dribleru jugoslovenskog fudbala, Asimu Ferhatoviću Hasetu. To je najmanje što smo mogli uraditi za ovakvog čovjeka.

O ovom čarobnjaku, čovjeku velikog srca pričali smo sa njegovom suprugom, jednim članom porodice, te legendama Sarajeva poput Ibrahima Biogradilića, Refika Muftića i Vahidinom Musemićem.

Zaista smo osjetili kakva su to vremena bila. Nažalost, mlađe generacije neće imati priliku da žive u jednom takvom vremenu. Ne samo to, neće imati priliku gledati igrače poput Haseta ili naših sagovornika, jer oni su neponovljivi. To je sigurno.

Pogledajte priču o kralju driblinga i humanosti, gdje svako počinje sa pričom o njegovoj ljudskoj veličini, pa tek onda o sportskoj. Bez Sarajeva nije mogao. Jednom prilikom supruzi je rekao:

"Ja volim Sarajevo više nego sebe".

Novci Hasetovu ljubav nisu mogli kupiti. Ima je priliku dosta zaraditi u Turskoj nastupajući za Fenerbahche, ali se vrlo brzo vratio u Šeher. Zato što, kako kaže gospodin Biogradilić: "Igrao je za svoj ćejf". I baš tako, igralo se za raju, novac se nije gledao.

Nažalost, 1966. godine, u Rijeci prestala je magija. Bio je česta meta grubijana, jer protivnici su bili nemoćni uzeti mu loptu. Hase se morao povući nakon starta Brnjca.

Hase je preminuo u noći sa 23. na 24. januar. Ukopan je na dan svog rođendana.

E moj Hase da si ovdje sada...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.