Vranješ: Maksimalno motivisano do pobjede
Foto: FK Borac

Trener Borca pred Sarajevo

Vranješ: Maksimalno motivisano do pobjede

Borac iz Banjaluke u nedjelju od 20 časova, na Gradskom stadionu, u jednom od najvećih derbija premijerligaškog takmičenja u Bosni i Hercegovini, dočekuje ekipu Sarajeva, koja pruža razočaravajuće partije od početka sezone.

Tim sa Koševa nedjeljni okršaj sa crveno-plavima dočekuje u, slobodno se može reći, najlošijem raspoloženju u novijoj istoriji kluba. Naime, Sarajevo je neočekivano eliminisano iz takmičenja u Ligi Evrope već u prvom kolu kvalifikacija od moldavske Zarije, a početkom jula produžetak saradnje sa klubom odbili su Amer Bekić, Adnan Kovačević i Haris Duljević. Potom je domaći poraz na startu Premijer lige od Zrinjskog (1:2) koštao posla šefa stručnog štaba Mehmeda Janjoša, na čiju stolicu je sjeo dotadašnji pomoćnik Senad Repuh.

Ipak, svojevrsna šok-terapija nije dala rezultate: pod Repuhovom komandom bordo tim je upisao po jednu pobjedu i neriješen rezultat i dva poraza (oba pred domaćim navijačima od GOŠK-a i Željezničara), nakon čega se uprava Sarajeva i njemu zahvalila na saradnji i upustila se u potragu za novim strategom. Epilog svih navedenih dešavanja je plasman Sarajeva na deveto mjesto na premijerligaškoj tabeli sa samo 4 boda, 5 manje od Borca koji je šestoplasirani, a čak osam manje od Željezničara i Zrinjskog, koji zauzimaju prvo i drugo mjesto, ali i činjenica da je sarajevski klub najlošiji tim Premijer lige po učinku na domaćem terenu, sa tri poraza u isto toliko odigranih utakmica. Takođe, ne smije se zaboraviti ni da će Sarajevo u gradu na Vrbasu biti oslabljeno neigranjem Perice Ivetića, jednog od najboljih igrača tima, zbog crvenog kartona u vječitom derbiju protiv Željezničara.

Sa druge strane, Borac derbi dočekuje u pobjedničkom raspoloženju, kao što se i priželjkivalo jer nakon dva vezana poraza, od Mladosti u Banjaluci i Željezničara u Sarajevu, vraćen „mir u kuću“ trijumfom nad posljednjeplasiranim Vitezom, ali u Platonovoj 6 mogle su da se čuju, razumljivo, oprezne izjave, uprkos svim gore navedenim problemima u kojima se nedjeljni gost nalazi.

"Očekuje nas izuzetno zahtjevna utakmica, kako fizički, tako i psihički. Sarajevo je ekipa koja je igrački jaka na svakoj poziciji i njihov dosadašnji bodovni saldo i pozicija na tabeli ne daju pravu sliku. Derbi sa njima dočekujemo motivisano i vjerujemo da uz vjetar u leđa sa tribina stadiona možemo da osvojimo tri boda", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare šef stručnog štaba Borca Željko Vranješ, koji u ovom meču može da računa na sve fudbalere.

Stub odbrane Velikana iz Platonove u ovoj utakmici biće kapiten Boris Raspudić, koji je jedini aktuelni član ekipe uz Asmira Avdukića koji je nosio dres Borca 26. novembra 2011. godine, kada je jedna generacija crveno-plavih savladala Sarajevo na Gradskom stadionu (2:0, op.a.).

"Sarajevo ne leži Borcu u Banjaluci u posljednjih nekoliko godina, punih šest godina smo bez pobjede nad njima na našem terenu, ali učinićemo sve da prekinemo tu negativnu tradiciju. Smatram da smo u blagoj prednosti jer su oni u prošlom kolu poraženi u derbiju, dok smo mi savladali Vitez i vratili se na pobjednički kolosijek, a u prilog nam ide i neigranje Perice Ivetića. U nedjeljnom derbiju sve se vrti oko motivacije, koje nam ne manjka i uz maksimalnu koncentraciju, smatram da ćemo navijače obradovati novim bodovima", rekao je Raspudić, prenosi klupska stranica.

Lijevi bek Borca Bojan Puzigaća svojevremeno je nosio dres Sarajeva (u periodu od 2013. do 2016. godine), te navodi da sarajevski tim, generalno, uz ogroman respekt dočekuje mečeve sa Borcem u Banjaluci.

"Znaju da ih očekuje dobar teren, „vrela“ atmosfera i stadion ispunjen do posljednjeg mjesta. Moram da kažem da oko Sarajeva u ovom trenutku ne vlada ni izbliza dobra atmosfera kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina, ali to nikako ne znači da nas očekuje lagan posao u nedjelju. Sarajevo je uvijek atraktivan rival, bez obzira na rezultate, ali smatram da uz našu maksimalnu angažovanost na utakmici bodovi ostaju u Banjaluci", naveo je Puzigaća.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Predstavnicima medija danas se obratio i član UO za finansije i marketing Vedran Pušić, koji je, između ostalog, rekao da se i dalje vode razgovori sa Fudbalskim savezom BiH oko prodaje TV prava, te da Borac kao klub nije odustao od prenosa svojih mečeva. Takođe, Pušić je istakao i da je meč sa Sarajevom proglašen visokorizičnim, te će, shodno tome, u krugu od 500 metara oko Gradskog stadiona biti zabranjeno točenje alkohola. Navedeno je i da će se uskoro nastaviti radovi na izgradnji sky box loža, te da će se nakon derbija sa Sarajevom pristupiti vanjskom uređenju, odnosno krečenju stadiona.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi