Vrhovac: U Premijer ligi ima odličnih fudbalera, ali dvojica napadača su ispred svih
U mladog Vrhovca polažu se velike nade da bi ovaj defanzivac mogao na ljeto naredne sezone ostvariti najveći izlazni transfer u historiji kluba

Defanzivac Zeničana i mladi reprezentativac BiH za SportSport.ba

Vrhovac: U Premijer ligi ima odličnih fudbalera, ali dvojica napadača su ispred svih · Intervju

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Nogometni klub Čelik nakon pet odigranih kola u Premijer ligi nalazi se u gornjem dijelu tabele s osam osvojenih bodova. Zeničani mogu biti zadovoljni otvaranjem prvenstva u kojem za cilj imaju da budu među ekipama koje se bore za izlazak u Evropu. Ekipa s Bilinog polja sastavljena je od nekoliko sjajnih pojedinaca od golmana Pavlovića, Jamaka, Perišića, Okića, Grahovca, Dedića, Dilavera, Mahmutovića, ali jedno ime je svakako u fokusu kako kluba, tako i inostranih klubova, menadžera...

Riječ je o 20-godišnjem stoperu Vedranu Vrhovcu, najvrjednijem eksponatu NK Čelik i mladom reprezentativcu BiH u kojeg rukovodstvo Zeničana polaže velike nade, kada je u pitanju inostrani transfer u narednom periodu.

S mladim defenzivcem redakcija SportSport.ba razgovarala je o svemu, od samih početaka u nogometu u matičnoj Busovači, prelaska u omladinski pogon Viteza, odlaska u Hrvatsku, do dolaska na Bilino polje i ambicijama u narednom periodu.

Kako i gdje je krenula vaša nogometna karijera?

"Nogomet sam počeo igrati sa sedam godina u rodnoj Busovači. Tu sam prošao selekcije pretpioniri i pionira, te sam odigrao i pola sezone za kadetsku selekciju. Dok sam bio kadet, trenirao sam i sa seniorima koji su se takmičili u Drugoj ligi FBiH, te sam upisao i jedan nastup za seniore s 14 godina po čemu sam i najmlađi igrač koji je zaigrao za seniore Busovače".

Slijedi odlazak u Vitez, gdje ste igrali za omladince, ali i debitovali za prvi tim?

"Kao kadet sam prešao u NK Vitez koji je tada bio u Premijer ligi i taj period je jako bitan za mene što se tiče mog trenažnog procesa jer je omladinska Premijer liga dosta važna za razvoj igrača. Nastupao sam za kadete i juniore, a kao mlađi junior sam priključen prvoj ekipi. Iz tog perioda istakao bih trenera Franju Gudelja od kojeg sam puno naučio i napredovao. Tada sam i potpisao svoj prvi ugovor, trener seniorske ekipe bio je Valentin Plavčić. Nedugo zatim došao je i Branko Karačić, ja sam stalno trenirao s prvim timom, ali te sezone nisam dobio šansu jer se klub grčevito borio za opstanak".

Nakon što je Vitez ostao u ligi za trenera dolazi Boris Pavić i debitujete za prvi tim.

"Kod Borisa Pavića sam debitovao za seniorski tim, sjećam se u Mostaru kod Zrinjskog, izgubili smo 2:1, a sjećam se da smo dobro odigrali, te da sam kod rezultata 2:1 imao veliku šansu za izjednačenje, ali nisam uspio nakon udarca glavom poslije izvođenja kornera. Taj dan neću nikada zaboraviti i uvijek ću se sjećati debija sa 17 godina u Premijer ligi".

Nakon što ste ponovo izborili opstanak pomalo iznenađujuće karijeru nastavljaš u Hrvatskoj?

"Otišao sam u 2. HNL u ekipu Novi Grad i mislim da je to velika greška u mojoj karijeri. Bolje je bilo da sam ostao u Vitezu i igrati Premijer ligu, ali izvukao sam neke pouke iz toga i vjerujem da takve greške više neću raditi. Ipak, i boravak u Novom Gradu ostao mi je u sjećanju jer smo u okviru kupa Hrvatske igrali protiv zagrebačkog Dinama, završilo je 0:0 mi smo ispali na penale ja sam odigrao dobru utakmicu, a poslije su oni osvojili trofej Kupa Hrvatske".

Nakon pola godine slijedi povratak u Vitez na nagovor trenera Ivice Bonića.

"Pozvali su me nazad u Vitez i ja sam prihvatio, klub je bio u teškoj situaciji skoro bezizlaznoj, te sam odlučio da pomognem koliko mogu. Ispali smo iz lige imao sam veliku minutažu i mogu kazati da nije bilo Ivice Bonića koji me tada pozvao da se vratim, možda sada ne bih ni igrao za Čelik tako da sam i njemu zahvalan na svemu što je uradio za mene".

Slijedi dolazak u jedan od najvećih klubova u BiH, gdje je samo početak bio veoma težak.

"Čelik je zaista za naše prilike veliki klub, došao sam iz Viteza na Bilino polje i normalno trebalo mi je i vremena da se naviknem na sve to. Prošle sezone smo završili na sedmoj poziciji nismo se borili za opstanak bilo je oscilacija, ali na kraju smo bili zadovoljni rezultatom. I ja sam imao veliku minutažu, igrao sam drugu polusezonu standardno u paru s Miletićem. Kada sam dolazio u Čelik bilo je onih koji su sumnjali u mene, svi su očekivali nekog iskusnog igrača, a na kraju došao je mladi Vrhovac koji je ispao s Vitezom iz lige. Na početku sam bio pod velikim pritiskom, ali nikada neću zaboraviti svoj debi protiv Željezničara prošle sezone u Zenici, te pobjedu 1:0. Nekako je sve od te utakmice krenulo u pozitivnom smjeru kada je u pitanju moja karijera".

Ove sezone Čelik ima za cilj biti u gornjem dijelu Premijer lige, imate li kvaliteta da taj cilj ispunite?

"Mislim da smo ove sezone bolji nego prošle, zadržali smo kostur ekipe, dovedena su ciljana pojačanja i težit ćemo ka vrhu tabele. Startom sezone možemo biti zadovoljni, jedino ostaje žal za tim porazom protiv Željezničara u Zenici, a ovo ostalo mislim da možemo biti zadovoljni. Naredno kolo nam dolazi Tuzla City, ako slavimo vraćamo se u sami vrh tabele, vjerujem da ćemo pobijediti veoma kvalitetnu ekipu i upisati prvi domaći trijumf ove sezone".

Dobre igre prošle, ali i ove sezone nisu promakle ni selektoru mlade reprezentacije BiH, ponovo ste dobili poziv za okupljanje mlade selekcije?

"San svakog igrača je da igra za reprezentaciju u kojoj je rođen, kada je stigao poziv selektora Vinka Marinovića bio sam presretan, sjećam se da sam to prvo okupljanje propustio jer sam se povrijedio, ali sam došao da se upoznam sa selektorom i ostalim saigračima. Nakon toga upisao sam i debi protiv Malte u junu ove godine. Jučer sam dobio poziv za novo okupljanje i svakako da sam presretan i nastojat ću da opravdam selektorov poziv".

Kojeg napadača je najteže čuvati u Premijer ligi, budući da kao defanzivac svako kolo imate mnogobrojne duele s mnogim ofanzivcima iz naše lige?

"Liga je ove sezone veoma kvalitetna i posjećena, ima dosta dobrih igrača i napadača. Nekako od svih igrača koje sam dosad čuvao, odnosno igrao protiv njih najteže je bilo protiv Mersudina Ahmetovića i Irfana Hadžića. Naravno ima još kvalitetnih napadača, ali njih dvojica nekako odskaču".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na Bilinom polju se uveliko priča da ćete vi biti igrač koji će napraviti veliki izlazni transfer nakon dolaska investitora iz Turske?

"Što se tiče moje budućnosti, prije svega bih volio da me zdravlje posluži, da ne bude nekih povreda. Ugovorom s Čelikom sam vezan do ljeta naredne godine i vidim se ovdje sigurno do kraja sezone. Ako dođe ponuda koja će zadovoljiti klub i mene sigurno da će se to razmatrati, naravno i opcija produženja ugovora je veoma moguća. U ovom trenutku nisam opterećen tim stvarima fokus je na teren, a vrijeme i utakmice će donijeti odgovore na mnoga pitanja. Nadam se dobroj sezoni, te da s Čelikom izborimo Evropu, to bi bila najbolja nagrada za naše vjerne navijače koji pokazuju svoju ljubav iz utakmice u utakmicu, te su nam velika podrška i poticaj da igramo još bolje", kazao je za SportSport.ba stoper NK Čelik Vedran Vrhovac, kojem predviđaju da će već od naredne sezone igrati u nekoj jačoj ligi.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Bensoki
jel ovo onaj mali sto ga je Merso sa centra pretrcao hahahaha
24 0
Icardi
Prodat ce njega Aydin za par miliona aBd. Eto para Celiku.
0 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi