Vrhovni sud zatražio novu suđenje Šapini i Cvrtku

Nakon što se žalio tužilac

Vrhovni sud zatražio novu suđenje Šapini i Cvrtku

M. Maksimović

Njemački Vrhovni sud zatražio novo suđenje dvojici berlinskih Hrvata koji su okrivljeni za namještanje utakmica i podmićivali sudija, igrača...radi se o najvećoj aferi namještanja utakmica u istoriji evropskog fudbala.  

Ante Šapina i Marijo Cvrtak su u maju prošle godine na sudu u Bochumu osuđeni na po pet i pol godina zatvora, no Vrhovni sud u Karlsruheu vratio je slučaj nižem sudu. Tužilac se žalio na presudu u Bochumu smatrajući kako prilikom donošenja presude nije uzeta u obzir težina svih dijela i činjenica kako je Šapina oformio kriminalnu grupu, dok se njegov advokat žalio jer sudija nije uzeo u obzir njegovo priznanje i saradnju s vlastima. Savezni sud je prihvatio žalbu tužitelja i sve ponovno vratio na početak.

 

Šapina i Marijo Cvrtak. su na suđenju u Bochumu priznali da su podmićivali igrače, suce i fudbalske dužnosnike. Ukupno su na taj način manipulirali ishod 51 utakmice - među njima su, kako se sumnja, bili čak i susreti odigrani u okviru Lige prvaka i kvalifikacijski susreti za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Šapina je na manipulacijama ostvario prihod od ukupno 2,3 miliona eura.

 

Hrvatski "kralj" kladioničarske mafije odluku iz Karlsruhea, uzgred, nije dočekao iza rešetaka - do pravomoćnosti presude je na slobodi. Pravosuđe SR Njemačke smatra, naime, da ne postoji opasnost da on pobjegne.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

 

''Pretpostavljam da će presuda u ponovljenom procesu biti slična već izrečenoj presudi", izjavio je državni advokat Peter Ernst. "Odluka Vrhovnog suda je bila očekivana. Bilo je grešaka koje se išle u prilog optuženima, ali na teret optuženika. Zbog toga se proces mora ponoviti", dodao je Ernst.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije