Vrijeme je za mrak

Zbog čega primatima nikad ne isključuju elektriku?

Vrijeme je za mrak

"Zbog čega primatima nikad ne isključuju elektriku? Oni u principu ionako rijetko čitaju, a i ono što čitaju, krive stvari čitaju, pa zašto im onda ne isključuju elektriku?", kaže kultni lider nekadašnje rok grupe Azra Johnny Štulić.

Ovo pitanje u stihu jasno bi se moglo postaviti u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi bh. fudbal. Haj'mo reći da su "primati" u ovom slučaju čelnici Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Njima se ne isključuje svjetlo (elektrika). Oni su ti koji gase.

Svjetlo će se ugasiti bh. fudbalu, fudbalerima, reprezentativcima, klubovima i onim rijetkim, čestitim sportskim radnicima. I naravno nama ostalima, koji smo tu da pratimo ono malo jada što je ostalo i što nam sada žele oduzeti.

Kao šlag na tortu dolaze izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika kako su "delegati postupili ispravno odbivpi prijedloge UEFA-e i FIFA-e, te da bi bilo najbolje da se srpski predstavnici iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine povuku iz državnog saveza i rade samo u Fudbalskom savezu Republike Srpske". Još jedan primat kojem ne isključuju elektriku.

Danas će, najvjerovatnije, Odbor za hitna pitanja međunarodne fudbalske federacije izreći mjeru suspenzije za bh. Savez, ili možda čak i isključenja. Isključiće nam struju i gurnuti nas u crni mrak. Ne, nije kriva UEFA i FIFA. Ne možemo njih kriviti, jer su čelnicima ovdašnjih fudbalski saveza dali mnogo, previše. Pristali su na brojne kompromise, dali još više vremena, ali džaba.

Nije sva krivica ni na premijeru manjeg bh. entiteta Miloradu Dodiku. Jeste, "tata Mile" je dao načelno instrukcije delegatima kako da glasaju, ali kako su onda protiv Statuta glasali Sulejman Čolaković, Mensud Bašić ili Iljo Dominković? Njima Dodik nije mogao naložiti ništa. E, osim politike, u crno su nas zavili sitni lični interesi i kriminal, dvije najprepoznatljivije značajke N/FSBiH.

S ovakvim ljudima (primatima, kako bi kazao Štulić), nismo ni mogli bolje. S jedne strane nam Savez vode osobe poput Čolakovića, Muniba Ušanovića, Dominkovića i sličnih, a političari poput Dodika su uvijek spremni pokušati koji glas više dobiti rasturanjem svega što mu se nađe na putu i to je dobitna kombinacija. Dok nam takvi ljudi kroje sudbinu, živjećemo u mraku.

"Želite li dobro svojoj djeci zaslužni, želite li možda najbolje? Ne...", završićemo sa Johnnyem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.