Wagner: U karijeri mi je najteže bilo protiv Bogičevića i Regoja, ali sam ih uvijek znao nasamariti
U okvirima Premijer lige postigao je 121 pogodak što ga čini daleko najefikasnijim igračem u historiji elitnog razreda u bh. nogometa

Legendarni Brazilac u razgovoru za Sportsport.ba

Wagner: U karijeri mi je najteže bilo protiv Bogičevića i Regoja, ali sam ih uvijek znao nasamariti · Intervju

S. Grebović

Roma ima Tottija, Milan Maldinija, Liverpool Gerrarda, a Široki ima Wagnera! Na spomen bosanskohercegovačke Premijer lige jedna od prvih asocijacija je, bez ikakve dvojbe i s velikim pravom, dugogodišnji igrač Širokog Brijega Wagner Lago Santos.

Nakon nepuna tri mjeseca zimskog sna, nastavljenja je bh. fudbalska karavana, odnosno proljetni dio šampionata BH Telecom Premijer lige.

Vodeće Sarajevo je povećalo bodovnu razliku u odnosu na svog prvog pratioca, ekipu Zrinjskog na sedam bodova i to zahvaljujući trijumfu u Tuzli (3:0) i remiju Plemića na Pecari (1:1). Vrlo je vjerovatno kako će upravo ove dvije ekipe do kraja voditi borbu za titulu najboljeg, a iako je prednost Bordo ekipe sasvim solidna, kroz historiju smo se nagledali svakojakih preokreta tako da ova prednost i ne mora biti presudna.

Kroz našu ligu je prodefilovao veliki broj stranaca, koji su se tu skrasili najčešće jer su bili višak u prethodnim klubovima ili što jednostavno nisu imali dovoljno kvaliteta za nešto bolje. Međutim, malo je onih koji su ovdje ostali i postali jedne od ikona našeg klupskog nogometa.

Možda nije Zinedine Zidane ni Ronaldinho, ali legendarni Wagner Lago Santos jedan je od onih igrača koji su uspjeli, ako ništa, da ih niko ne mrzi gdje god da se pojave širom naše zemlje. Štaviše, kome god spomenuli njega u okvirima bh. fudbala, reći će da ga u najmanju ruku poštuju. Iako na svojim plećima ima 41 godinu, od profesionalnog bavljenja nogometom se još nije oprostio.

Možda i najbolji igrač Premijer lige BiH svih vremena govorio je za SportSport.ba kako provodi vrijeme u profesionalnoj mirovini, a koliko je vezan za BiH, odnosno Široki pokazao je i time što je ostao tu da živi skupa sa svojom porodicom.

Gdje je danas Wagner i čime se bavi?

Još uvijek sam u Širokom Brijegu, tu radim kao jedan od pomoćnih trenera u omladinskim selekcijama kluba, ali istovremeno pomalo igram u NK Imotskom koji se takmiči u trećoj ligi Hrvatske (3.HNL).

Sjećaš li se svojih najranijih početaka, gdje si napravio svoje prve nogometne korake?

Naravno da se sjećam. Prve nogometne korake sam napravio u gradu Aurelino Leal u jednom lokalnom klubu. Uvijek mi je simpatično prisjetiti se da me je trener u početku koristio na stoperskoj poziciji, ali ja sam ko pravi Brazilac uvijek volio malo da 'zadriblam'. On je to prepoznao i poslao me nešto ofanzivnije u vezni red, a kasnije i u napad.

Wagner, odkud baš da dođeš u BiH, odnosno prvobitno u NK Posušje?

U Bosnu i Hercegovinu sam došao preko mog brata Bajana, koji mi je u početku karijere zaista puno pomogao oko vize i svega ostalog. U Široki sam stigao direktno iz Brazila, ali se tu nisam mogao zadržati jer je u tom momentu u klubu igralo pet stranih igrača. Tako sam se kao višak odlučio preći u Posušje gdje mi je bio lijepo i gdje sam proveo pune dvije sezone.

Konačno je uslijedio transfer u Široki Brijeg gdje si kasnije postao ikona kluba. Šta te toliko privuklo u ovom hercegovačkom gradiću u kojem si ostao da živiš?

Puno ne planiram u životu, više se vodim Božijom voljom, a Božija volja je bila da ostanem ovdje. Zahvalan sam Bogu jer sam tu pronašao svoj mir. Moje troje djece je rođeno ovdje, a mojoj ženi Lilian se Široki također grad jako dopao i zavoljela ga je. Brzo smo naučili jezik i nadam se da ću sa svojom porodicom ovdje ostati još dugo godina.

Da si ostao u rodnom Brazilu i da nisi postao nogometaš, čime bi se bavio?

To je pitanje koje mi je toliko puta postavljeno, a na koje sa sigurnošću ne mogu reći tačan odgovor. Mislim da bi se opet bavio nogometom, jer je to nešto o čemu sam kao klinac sanjao i mašatao.

Odigrao si veliki broj utakmica u Premijer ligi naše zemlje, protiv kojih si igrača, odnosno protiv kojih si stopera najteže izlazio na kraj?

Zaista sam igrao protiv velikog broja sjajnih braniča, ali kada bih baš morao birati onda bih rekao da mi je najteže bilo protiv Regoja, Bogičevića, Miloševića, Kataneca i Džidića. Sa njima sam vodio velike borbe, ali sam uvijek nekako pronalazio načine da ih 'nasamarim' i zabijem im gol. (smijeh)

Jesi li možda imao nekih drugih ponuda da pređeš u neki drugi klub u našoj zemlji ili u inostranstvu?

Moram biti iskren i reći da sam jedino od Čelika imao konkretne ponude kako iz BiH tako i iz vana. Međutim, planovi nam se nisu poklapali pa sam ostao ovdje u Širokom.

I za kraj, vjerujem da pratiš Premijer ligu koja je nastavljena proteklog vikenda, šta misliš ko će na kraju doći do trofeja?

Naravno da pratim. Mislim da je Sarajevo daleko najveći favorit za osvajanje i ekipa koja je najviše pokazala u dosadašnjem toku prvenstva. Još nisu upali u krizu i mislim da će biti zanimljivo ispratiti šampionat do kraja. Što se tiče mog Širokog, titula je daleko, ali bi plasman na evropsku scenu naredne sezone, sasvim sigurno ispunio očekivanja struke.

Time smo završili razgovor sa proslavljenim Brazilcem, o čijim kvalitetima najbolje govore brojke. Naime, za klub sa Pecare Wagner je u svim takmičenjima odigrao ukupno 384 utakmice, a njegovo ime se na semaforu liste strijelaca pojavljivalo 134 puta.

U okvirima Premijer lige postigao je 121 pogodak što ga čini daleko najefikasnijim igračem u historiji elitnog razreda bh. nogometa. Wagner s pravom predstavlja ikonu Širokog Brijega sa kojim je osvojio jednu šampionsku titulu, kao i dva pehara namjenjena osvajaču Kupa Bosne i Hercegovine.

Nogometni klub Široki Brijeg je u novembru mjesecu prošle godine proslavio 70. godišnjicu, a čast da uveličaju ovaj veliki jubilej imali su igrači zagrebačkog Dinama koji su tom prilikom gostovali u Hercegovini.

U sklopu ovog susreta i legendarni Wagner je po posljednji put zaigrao na travnjaku Pecare koja ga je po izlasku iz igre nagradila gromoglasnim aplauzom i na taj način mu se odužila za sjajne partije koje je godinama pružao u plavom dresu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi