Rooney doživio najveći neuspjeh u karijeri, tvrdi da mu sada treba malo vremena da sve preboli
Legendarni napadač dobio je otkaz nakon samo 83 dana na klupi engleskog kluba. (Foto: EPA)

Dobio otkaz

Rooney doživio najveći neuspjeh u karijeri, tvrdi da mu sada treba malo vremena da sve preboli

Edmir Škorić

Nakon samo 83 dana Wayne Rooney je dobio otkaz u engleskom drugoligašu Birmingham Cityju.

Plavci su bivšeg kapitena engleske reprezentacije angažovali u oktobru nakon što su otpustili Johna Eustacea, iako su tada bili na dobrom šestom mjestu na tabeli Championshipa.

Rooney je preživio jadno vrijeme u Birminghamu, a poraz od Leedsa rezutlatom 3:0 u ponedjeljak donio mu je devet poraza u 15 utakmica, nakon čega je smijenjen.

Otpušten je u utorak ujutro jer je Birmingham 20. na tabeli i samo šest bodova iznad mjesta za ispadanje.

"Želio bih zahvaliti Tomu Wagneru, Tomu Bradyju i Garryju Cooku na prilici da vodim Birmingham City FC i podršci koju su mi svi pružili tokom mog kratkog perioda u klubu", rekao je Rooney u izjavi.

Oglasi

"Fudbal je posao s rezultatima – i shvaćam da nisu bili na razini na kojoj sam želio. Međutim, vrijeme je najdragocjenija roba koja je menadžeru potrebna i ne vjerujem da je 13 sedmica bilo dovoljno za nadzor promjena koje su bile potrebne. Trebat će mi neko vrijeme da prebolim ovaj neupsjeh. U profesionalnom fudbalu, kao trener ili menadžer, sam od svoje 16. godine. Sada planiram odvojiti malo vremena sa svojom porodicom dok se pripremam za sljedeću priliku na svom putu menadžera, izjavio je Rooney.

Birmingham u potrazi za novim trenerom

U Birminghamu su započeli potragu za Rooneyjevim nasljednikom, a vidjet ćemo da li će ga pronaći do subotnje utakmice protiv Hull Cityja.

Glavni izvršni direktor, Garry Cook, rekao je: “Posvećeni smo učiniti ono što je potrebno kako bismo donijeli uspjeh. Nažalost, Wayneovo vrijeme s nama nije išlo kako je planirano i odlučili smo krenuti u drugom smjeru".

Rooney je drugi strijelac u historiji Engleske. Kao igrač je najveći trag ostavio u dresu Manchester Uniteda, a karijeru je završio kao igrač Derbyja. On je u Derbyju imao prvi trenerski angažman, nakon toga je vodio američki DC, te Birmingham.

Čini se kako će Rooneyju trebati vremena da se ostvari kao uspješan trener, a bit će zanimljivo vidjeti koja je naredna ekipa koju će legendarni napadač voditi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti