Webb: fudbalski glumci će nekoga koštati života

Brzim prekidom igre spasio život Muambi

Webb: fudbalski glumci će nekoga koštati života

A. Haznadarević

Jedan od najboljih fudbalskih sudija današnjice, Englez Howard Webb upozorio je sve igrače koji često simuliraju i glume povrede da bi ta praksa mogla nekoga koštati života jer onda sudije ne mogu shvatiti kada je stvarno hitno i na vrijeme dozvoliti ljekarima da uđu na teren.

Evidentno je da sudije imaju sve veći problem sa lažiranjem faulova, jer se igrači posebno pripremaju za teatralne padove, a zatim glume teške povrede kako bi sačuvali što više vremena za svoj tim.

"Budu li nas kritikovali da prečesto puštamo ljekare na teren, sudije bi od straha mogle prestati s pozivati ljekarske službe. Ne kažem da je to velik problem, no gledao sam utakmice gdje je vrijeme zaustavljeno iako igrač nije bio teško ozlijeđen kao što se činilo u prvom trenutku."

No, ni to ne predstavlja najveći problem. Ono što je Webba posebno osvijestilo je slućaj sa Fabriceom Muambom koji je on sudio, i na svu sreću je na vrijeme prekinuo susret i pozvao liječničku pomoć, što se kasnije ispostavilo ključnim za njegovo preživljenje.

"Okrenuo sam se i vidio da Muamba leži licem prema dolje. Nikoga nije bilo pored njega te mi je odmah bilo jasno da se ne radi o običnoj povredi. Činjenica da se nije valjao po travi i vikao odmah je značilo da je situacija ozbiljna, a to su odmah shvatili i igrači. Bilo je pitanje života i smrti, 20 sekundi je puno značilo", prisjeća se Webb kojeg je strah da neki sudija zbog toga što je navikao na simuliranje neće ovako brzo odreagovati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.