Bivši njemački prvak pred bankrotom, ali i ispadanjem: Promijenili trenera pred utakmicu odluke!

Werder tone sve dublje

Bivši njemački prvak pred bankrotom, ali i ispadanjem: Promijenili trenera pred utakmicu odluke!

E. Škorić

Werderu iz Bremena prijeti bankrot. Klub koji se bori za ostanak u Bundesligi ima ozbiljnih financijskih problema.

Njemački prvak iz 2004. godine je u jako teškoj situaciji i nalazi se pred bankrotom, što je priznao i direktor tima Frank Baumann u intervjuu za Sky.

"Postoji rizik, nije isključeno ono najgore, ali optimisti smo. Vjerujemo da ćemo uspjeti da izbjegnemo bankrot i da ćemo na kraju dobiti licencu za nastup u Bundesligi", izjavio je Baumann.

Takva situacija dovela je do toga da se Werder bori za opstanak i nije slavio od 10. marta, a u posljednjih devet utakmica pretrpio je čak osam poraza.

"Našli smo se u neočekivanoj situaciji na koju se nismo mogli pripremiti. Svi klubovi Bundeslige moraju se boriti s neviđenim gubicima. Normalno je da postoje problemi s likvidnošću", uvjeravao je Baumann, ali njemački stručnjaci ističu da je klupska situacija teška, a pad u 2. Bundesligu samo bi produbio agoniju.

U Werderu su povukli drastične poteze. U subotu je Baumann najavio da ćemo znati budućnost trenera nakon završetka sezone, ali u nedjelju ujutro Florian Kohfeldt je smijenjen. Na njegovo je mjesto došao Thomas Schaaf, koji će voditi momčad u završnici sezone protiv Borussije Mönchengladbach.

Oglasi

Za sada su igrači bremenskog tima na 16. mjestu koje vodi u play-off. Arminia je na bod od njih, a u posljednjem kolu ugostit će Borussiju M. Keln, koji ima samo bod manje, u 34. kolu dočekuje otpisani Schalke.

Od 1980. godine Werder nije ispadao iz prvog ranga njemačkog nogometa, pa se navijači nadaju da to neće biti slučaj ni ovaj put.

Schaaf, koji je Werder već vodio od 1999. do 2013. godine, će u nedjelju otputovati u karantenski kamp za trening u Barsinghausenu (blizu Hannovera) i započeti spasilačku misiju.

"To je naravno ogroman izazov, ali još uvijek imamo svaku priliku da ostanemo u ligi. Imamo malo vremena, ali učinit ćemo sve da uđemo u igru sa strašću, samopouzdanjem i vjerom u svoje snage i da se na kraju izvučemo", kazao je Schaaf.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Schaaf je Werder već spašavao iz slične situacije 1999. godine, a zanimljivo da je nekoliko dana kasnije osvojio Kup Njemačke.

U njegovom zadatku Schaafa podržava i njegov dugogodišnji pomoćni trener Wolfgang Rolff (61) koji se vraća u Bremen radi spasilačke misije. Rolff je također pomagao glavnom treneru Schaafu u Hannoveru i Frankfurtu. Uz to, na mjestu ostaju pomoćni trener Kohfeldta Tim Borowski (41) i Danijel Zenković (34).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi