Wigan poput Wimbledona, Southamptona...

Velika iznenađenja u finalima FA Cupa

Wigan poput Wimbledona, Southamptona...

M. Maksimović

Fudbaleri Wigana su pobjedom nad Manchester Cityjem kreirali jedno od najvećih iznenađenja u finalnim dvobojima FA Cupa. Prije samog finala City je bio veliki favorit, ali subotnji duel na Wembleyu ponudio svu draž engleskog fudbala. Wigan je slavio 1:0 i tako po prvi put osvojio ovaj trofej.

Ako bi smo pogledali kroz istoriju finalnih duela najstarijeg klupskog takmičenja onda bi smo mogli se pronaći dosta sličnih priča. Mi smo za vas izdvojili pet.

 

1988 - Wimbledon - Liverpool 1:0 

Svakako je najupečatljivija ona iz 1988.godine. Tada su se u finalu sastali Liverpool i Wimbledon. 

Na jednoj strani Grobbelaar, Barnes, Beardsley, John Aldridge, na klupi Daglish, dok su na drugoj opasni momci, Denis Wise, Sanchez uz neizostavnog Vinniea Jonesa. Ne treba niti napominjati koliko je Liverpool bio favorit, ali pobjedio je Wimbledon. U 37.minuti je slobodan udarac izveo Wise, a Lawrie 

Sanchez glavom zabio za veliku senzaciju. Dave Beasant je uspio još odbraniti jedanesterac Johnu Aldridgeu

 

1976 - Southampton - Manchester United 1:0 

Veliki podvig napravili su fudbaleri Southamptona 1976.godine. Manchester United je završio sezonu na trećem mjestu, dok je Southampton bio šesti u drugoj ligi. Sjajno je branio golman Southamptona, Ian Turner. Sedam minuta prije kraja utakmice, Bobby Stokes je golom zaokružio veliku priču, ''sveci'' su osvojili prvi i jedini put FA Cup. 

 

1978 - Ipswich - Arsenal 1:0 

1978.godine do finala su stigli Ipswich i Arsenal. Pat Jennings je bio na golu Arsenala, igrali su David O'Leary, Malcolm Macdonald, Liam Brady, ali ''Tractor Boys'' nisu bili previše inpresionirani.Roger Osborne je u 76.minuti presudio ''Topnicima''. Na klupi Ipswicha je sjedio legendarni Bobby Robson

 

1995 - Everton - Manchester United 1:0

Everton se 1995.godine grčevito borio za opstanak, Manchester United je izgubio naslov prvaka u ''foto finišu'' od Blackburna i finale FA Cupa je bila idealna prilika da se sezona zaključi sa trofejom u rukama. Bili su favoriti sa Schmeichelom, Garryjem Nevilllom, Bruceom, Pallisterom, Hughesom, Nickyjem Buttom.Joe Royle je na kraju nadmudrio Fergusona, Paul Rideout je presudio ''crvenim đavolima''.

 

1939 - Portsmouth - Wolverhampton 4:1

Potražite više informacija na temu Premier league:

Wanderersi su bili u dobroj formi, do finala su u pet utakmica zabili 19 golova, dok se Portsmouth bio za opstanak. Međutim, 29.aprila na Wembleyu neočekivan rasplet. Cliff Parker je dvostruki strijelac, Barlow i Anderson su dodali još po jedan gol za potop Wolverhamptona. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.