Prvi čovjek bh. fudbala potvrdio pisanja SportSport.ba: Zeljković najavio smanjenje WWin lige
FOTO: T. Hebib

Nove promjene u formatu takmičenja

Prvi čovjek bh. fudbala potvrdio pisanja SportSport.ba: Zeljković najavio smanjenje WWin lige

Haris Zilić

WWin liga, odnosno elitni rang bh. fudbala uskoro će brojati deset klubova jer u NFSBiH ozbiljno razmišljaju o skraćenju lige na deset po uzoru na HNL i Sloveniju.

SportSport.ba je ranije pisao o ovom epilogu, a to je dobilo potvrdu i večeras.

"U narednom periodu ćemo razgovarati i na neki način otvoriti sportsku raspravu i debatu te tražiti mišljenje sportske javnosti i klubova, o ideji da Premijer ligu BiH skratimo da bude Liga 10", rekao je predsjednik NFSBiH Vico Zeljković za TV Arena Sport i dodao:

"Smatramo da bi time još više podigli kvalitet samog fudbala, a i liga bi imala bolju infrastrukturu. To bi omogućilo i veći broj derbija."

Još u aprilu 2015. godine Generalna skupština Fudbalskog saveza BiH donijela je odluku o promjeni broja klubova u Premijer ligi, odnosno smanjenju borja članova elitnog ranga bh. fudbala sa 16 na 12 i to se ubrzo ispostavilo kao jako dobar potez.

Sada se ide još jedan korak dalje i imat ćemo prvenstvo po uzoru za lige iz regije prvenstvno poput Hrvatske, Slovenije.

Oglasi

Igrao bi se četverokružni sistem i imali bismo ukupno 36 kola.

Naravno, ne bi skraćivanje došlo tako brzo, ne od sezone 2024/25, ali velika je mogućnost da se prije početka nove sezone donese odluka i da se klubovi obavijeste o tome, pa da sezonu 2025/26 Premijer ligu započne 10 klubova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Od ove sezone bilo je još promjena u elitnom rangu bh. fudbala, tako je recimo skraćena zimska pauza.

Jsenji dio je trajao do trećeg vikenda u decembru, a nastavak sezone je počeo sredinom februara mjeseca.

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
odose zeljo i sarajvo igrat quasi derbi u federalnoj
3 3
user1676157327
Evo belaja za želju
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi