Vico Zeljković održao press konferenciju: Govorio o sudijama, navijačima, terenima, klubovima...

Opširno izlaganje predsjednika NFSBiH

Vico Zeljković održao press konferenciju: Govorio o sudijama, navijačima, terenima, klubovima...

Haris Zilić

U prostorijama NFSBiH danas je press konferenciju za medije održao predsjednik krovne kuće fudbala u Bosni i Hercegovini, Vico Zeljković. Tema press konferencije bila su aktuelna pitanja oko bh. fudbala, s posebnim akcentom za klupski fudbal u Bosni i Hercegovini.

Na početku obraćanja Zeljković se zahvalio medijima.

"Hvala vam što ste došli da ispratite ovu press konferenciju. Obećali smo i evo tu smo da razgovaramo o svim pitanjima u vezi bh. fudbala", za početak je rekao Zeljković.

Zatim je govorio o sudijama u Premijer ligi BiH i suđenju.

"Sudija je 25, pomoćnika 50, proširili smo broj sudija, pratimo greške i zahtjevat ćemo od Komisije komiteta za suđenje da se sanksionišu greške. Zahtjevat ćemo da se razgovara o svim greškama. Pratimo rad sudija, želimo broj grešaka da svedemo na minimum. Vidimo u evropskim utakmicama greške i to je jednostavno tako, uvijek ima grešaka, ali naša obaveza je da poduzmemo mjere da bude što manje grešaka. Mislim da smo na dobrom putu, o tome govori nekoliko stvari, recimo nismo nikad imali više sudija na Međunardonom nivou. Za sudijske greške nećemo imati eomcija i tražit ćemo od Komiteta za suđenje da se pooštre kazne za greške. Uvest ćemo VAR od naredne sezone sigurno već od prvog kola. Gledat ćemo da iz komšiluka da preslikamo dobre prakse i u ostatku Evrope, nije sramota prepisati, ali opet kažem greške su sastavni dio fudbala."

Oglasi

O gostujućim navijačima?

"To je stvar koja nije dobra, radimo na tome, NFSBiH ne može sam uticati na to, ali tražit ćemo u narednom periodu da napravimo poseban sastanak, jer ružno je kad navijači krenu u drugi grad i ne dođu na utakmicu. To je loša stvar, tražit ćemo modus da ne dolazimo u situacije da gosutjući navijali ne dolaze ili kasne utakmice, to je ružna slika, gledat ćemo da orgnizacije utakmica budu maksimalno i da utakmice budu prave fudbalske."

Odgađanje utakmica u Premijer ligi BiH?

"Razgovarali smo na tu temu i tu moramo zauzeti stav. Blizu smo da donesemo stav od naredne sezone bude kao u ligama u Evropi. Sada smo imali potrebu da to uradimo da naši klubovi donesu koeficijent našoj državi. Evo Zrinjski je uspio da ode u grupe. Već od naredne sezone trebamo gledati da imamo barem jedan klub u grupnoj fazi. Željo, Sarajevo, Borac su odigrali dobro, Zrinjski je imao iskorak. Veliki uspjeh je Zrinjski napravio. Naša liga ima potencijal to nas raduje."

O VAR-u?

Oglasi

"Bilo bi dobro što prije da ima prezentaciju, ali evo kad smo čekali dugo, želimo odraditi sve preciznosti i sigurno će biti od naredne sezone. Da li ćemo na proljeće na nekim utakmicama biti VAR to ne mogu obećati, ali sigurno od naredne sezone ide VAR. Morate znati da je VAR zahtjevna finansijska priča i uspjeli smo da pronađemo sredstva i nadamo se da će VAR doprinijeti razvoju fudbala u Bosni i Hercegovini. Treba prikazati sve greške, ali nikom nije u cilju da se namjerno prave greške i da se otvara prostor za negativne diskusije."

O terenima?

"Sam projekat je jasno definisan tenderskim uslovima. Svaki teren koji se radi bio on za Borac, Sarajevo, Velež, u svom ugovoru ima uslove koji se trebaju ispunjavati i to je za sve klubove isto. Klubovima je ponuđena mogućnost da li će sami učestvovati ili zajedno sa gradskim vlastima. Što se tiče kašnjenja. jasno je da je bilo, ali ovaj projekat je bio izložen pritiscima sa raznih strana. Ranije se nikako nije radilo na terenima što je jako loše. Nema razlike u podlogama kao na stadionma u Ligi prvaka, ista je recimo podloga na Santiago Bernabeu i Koševu. U narednim danima počinje gradnja terena u Doboju i Širokom Brijegu, to je naredni cilj, uradit ćemo sve terene."

Emisija o analizi suđenje i TV prijenosima?

Oglasi

"Poptisali smo ugovor za prijenose Premijer lige BiH. Što se tiče evropskih klubova tu klub ima slobodu i određuje ko će da prenosi njihove utakmice evropske utakmice. Što se tiče utakmica Premijer lige BiH, to televizija određuje koje će prenositi. Što se tiče emisije, razgovarali smo sa Arenom, oni su rekli da nisu pronašli pravi modus, imaju strah ko će to komentarisati, nisu pronašli kadara neovisnosti. Napravili smo kompromis da u narednih mjesec dana pronađemo nekog ko će komentarisati suđenje i gledat ćemo da imamo tu emisiju, ne mogu garantovati jer savez ne može sam na to uticati. Gledamo da uvažavamo svačija mišljenja, posebne medija"

Bh. klubovi u Evropi?

"Koeficijentom nismo zadovoljni, ali iskorakom u grupnu fazu jesmo. Gledat ćemo da svake naredne godine popravljamo koeficijent i trebao na plasman Zrinjskog u grupnu fazu gledati pozitivno s jedne strane."

O pravilnicima licenciranja?

"Neke stvari su bile nejasne, ali i to definišemo da tačno znamo da ne bude nepredviđenih situacija, posebno što se tiče enitetskih liga, da bude pravilnik rigorozan i tačan i da klubovi znaju na vrijeme da li mogu ući u Premijer ligu BiH, tu ćemo posebno oapžnju obratiti na enitetske saveze gdje pomažemo rad da se ne bi desio slučaj kao prošle sezone u Prvoj ligi Republike srpske gdje nije mogla ući ekipa koja je to ostvarila sportski i rezultatski."

O finansijama?

"NFSBiH sve finansira, službena lica, snimanje održavanje terena. Što se tiče novca za nagrade klubovima tu ima prostora za napredak. Klubovi nemaju obaveze Savez to sve pokriva i plaća kao i omladinske lige. Imamo još jedan ogroman projekat, planiramo da napravimo hotel za nacionalne selekcije pore dzgrade Saveza i da na Otoci napravimo centar za žensku reprezentaciju Bosni i Hercegovine i mlađe selekcije."

Top Komentari

Ajax11
Uvjek ista priča, niko ne smije da postavi prava pitanja! Lafo greške se uvujek prave...komično da Borac ima u 4 kola samo jedan zuti a ostale ekipe po 25
7 0
antiTrojkas
Da nije islamofob,da mu debil MiloKrad nije tetak,da ne mrzi BiH,da ne dila drogu u svojoj diskoteci i da ne stavlja sudije iz Banjaluke Borcu-bio bi on ok
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti