Xavi: Smatrali su me užasnim i beskorisnim

A danas je jedan od nosioca igre Barcelone

Xavi: Smatrali su me užasnim i beskorisnim

A. Haznadarević

Prema mišljenju mnogih, glavna karika u igri današnje, Guardioline Barcelone je tridesetdvogodišnji Xavi Hernandez. No kako sam istiće, nisu svi treneri vjerovali u njegove kvalitete.

Xavi, jedan od najboljih veznih fudbalera današnjice, novinaru L'Equipea se požalio da nije uvijek imao status koji danas drži. Naime filozofija Barcelonine igre nije bila ista kao u mandatu Pepa Guardiole, te se smatralo da je samo fizička snaga i visina presudna za uspjeh ekipe. Tako se Xavi nije uklapao u tadašnje zamisli čelnika Barce.

"Prije četiri ili pet godina su me smatrali užasnim i beskorisnim. Bio sam rak-rana Barcelone. Sa samo 170 centimetara visine jednostavno nisam imao što raditi tamo, bilo je nemoguće uklopiti se u takav plan."

Tadašnji strateg tima sa Nou Campa je bio holandski stručnjak Frank Kijkaard, koji nije mogao ni naslutiti da bi današnja Barcelona sa igračima prosječne visine od malo iznad 170 centimetara, mogla utjerivati strah u kosti svim rivalima.

"Frank Rijkaard nije vjerovao u mene. Želio je da se naša igra zasniva na fizičkoj snazi jer je smatrao da je to jedini način da se Barcelona nosi s drugim vrhunskim evropskim klubovima", zaključio je omaleni veznjak, koji je svojim igrama doprinijeo uspjesima španske reprezentacije i Barcelone, koje su osvojile sve što se u fudbalu moglo osvojiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.