Za kraj najgrublje finale svih vremena
De Jong poput Bruce Leea

Rezime dana

Za kraj najgrublje finale svih vremena

M. Maksimović

Reprezentacija Španije je po prvi put u svojoj istoriji postala svjetski prvak. U prvom finalu su odmah otišli do kraja pobjedivši Holandiju koja je i treći put ostala bez trofeja.

Španija je prva reprezentacija koja je otišla do kraja, a poražena je u prvoj utakmici na turniru.

A onda je došla nokaut faza takmičenja, četiri utakmice bez primljenog gola. Portugal, Paragvaj, Njemačka i na kraju Holandija.

Ako pregledate sve četiri utakmice vidjet ćete da su Španci gospodarili na sredini terena, ali i da su više čekali grešku protivnika, nego što su jurišali, napadali.

I to im se isplatilo, u svakoj od četiri utakmice. Finale je posebna priča. Očekivali smo ljepoticu, dobili smo najgrublje finale u istoriji jer je pokazano čak 13 žutih i jedan crveni karton. A kako se igralo Howard Webb je mogao još kojeg igrača isključiti.

Definitivno to nismo očekivali, niti od jedne niti od druge selekcije. U prvom dijelu dvije prilike, po jedna na obe strane, drugo poluvrijeme je ponudilo ipak nešto više, a šansu karijere je propustio
Arjen Robben u 61. minuti. Šansu koja ga je pretvorila u velikog gubitnika, s obzirom da je ove godine izgubio finale Lige prvaka sa Bayernom.

Robben gubitnik, Holandija još veći, ali valjda će biti neke nove prilike.

Španija je i u ovoj utakmica čekala svoju priliku i na kraju ju je dočekala. Igrač više i prilika koja se ne propušta. Iniesta je zabio i upisao Španiju na viječnu listu najboljih. Španija je prvak, prvi koji je kroz istoriju na cijelom turniru postigao manje od deset golova, ali to jednostavno ove noći ne interesuje navijače Španije, oni slave i cijela Španija je na nogama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.