Nekada kultni stadion sa rekordnom posjetom, a sada prašuma i dom za beskućnike

Tužna realnost

Nekada kultni stadion sa rekordnom posjetom, a sada prašuma i dom za beskućnike

A. Čaušević

Mnogi kultni stadioni polako padnu u zaborav i postanu zapostavljeni od strane svih. 

Starijim ljubiteljima fudbala dobro je poznato ime stadiona Za Lužankami smještenom u Brnu i svojevremeno najvećeg stadiona u bivšoj Čehoslovačkoj.

Ovaj stadion je mogao primati i do 50.000 gledatelja. Građen je od 1949. do 1953. godine, a potpuno je napušten 2001. godine.

Na njemu je mečeve igrala ekipa Brna koja je početkom novog stoljeća preselila na novo sagrađeni stadion jer Za Lužankami nije ispunjavao sve potrebne uslove.

Za Lužánkami Football and Athletics Stadium | Objects | Brno Architecture  Manual. A Guide to Brno Architecture

Danas izgleda poput prašume, drveće i žbunje su izrasli po tribinama, dok je i glavni teren zapušten. Interesantno da služi kao dom za mnoge beskućnike.

Oglasi

Iako se na njemu ne igra fudbal već dva desetljeća Za Lužankami je i dalje rekorder po posjeti češkog fudbaler jer je 1996. godine meče Brna i Slavije iz Praga promatralo više od 26.000 gledatelja.

Tohle už u nás nezažijeme. Před 25 lety Lužánky hostily rekordní návštěvu.  Podívejte se na záběry ze stadionu - Ruik

Postajala je ideja da se ekipa Brna vrati na ovaj stadion, ali je 2012. godine odlučeno da uslijed ogromnih troškova rekonstrukcija stadiona ne bi bila isplativa.

U junu 2015. godine na volenterskoj bazi stadion je sređen radi oproštaja kapitena Brna, Petra Švancare. Tada se na tribinama okupilo oko 35.000 gledatelja.

Ipak, nakon toga stadion je ponovo prepušten samom sebi te je ubrzo ponovo "zarastao". Prije nekoliko godina preuređen je radi potreba snimanja filma o legendarnom atletičaru Emilu Zatopeku.

Potražite više informacija na temu 1. Liga:

No description available.

Nakon što je snimanje završeno stadion se opet počeo pretvarati u prašumu te polako, ali sigurno izumire te postaje ništa drugo osim "zarasle" ruševine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi