Zahiragić 22 poena za drugu pobjedu

Zahiragić 22 poena za drugu pobjedu

Mladi košarkaši BiH (U-16) na najbolji način su pobjedom nad selekcijom Belgije sa 80:71 (24:16, 22:17, 7:22, 27:16) osvetili svoje dvije godine starije kolege koji su od Belgijanaca izgubili na šampionatu u Sarajevu.

Bila je ovo druga vezana pobjeda našeg tima na Eurobasketu u Makedoniji (divizija B). Tokom prvog poluvremena naši momci su imali i 15 razlike, ali u nastavku smo morali krenuti od nule...

Prvu četvrtinu naši mladi košarkaši otvaraju na najbolji mogući način. U 5. minuti imamo najveće vodstvo od 10 razlike (17:7). Naša selekcija ima širinu, jer igrači sa klupe prave seriju (11:2). Šut je veoma dobar i iznosi 66,7%.
Ovaj prvi dio završen je rezultatom 24:16 za našu reprezentaciju.

U nastavku utakmice košarkaši koje vodi Damir Zeljković nastavljaju sa dobrom igrom. Minut prije odlaska na odmor Buza zakucava za 15 razlike (46:31). Sve ovo je proizvod serije (15:5) za naše košarkaše u zadnjih 5 minuta druge četvrtine. Igra u polju i pod košem je na zavidnom nivou. Belgija je u prvih 20 minuta nadskakana (20:7), dok je postotak uspješnosti šuta na velikom nivou i iznosi 65,4% (17/26). Buza sa 12 i Šipka sa 10 poena na najbolji način su predvodili ekipu u prvom dijelu ovog susreta.

U trećoj četvrtini sve dobro što su napravili naši košarkaši prosuli sa za samo 10 minuta nastavka drugog poluvremena. Serija Belgijanaca (2:11) odmah je na početku mogla nagovjestiti da će utakmica krenuti u pravcu koji nismo priželjkivali. Ovaj period se završava rezultatom 7:22. Sa dva razlike za protivnike ulazi se u zadnju četvrtinu.

Odmah na početku, kada smo pomislili da se naš tim nakon velike rupe u koju je upao neće oporaviti od šoka, Buza i Zahiragić prave seriju od 5:0. U nastavku se igra koš za koš, pa je tako u 34. minuti 61:61. Tri minute prije kraja Zahiragić (u velikom stilu odigrao zadnji period) i Omerović svojim koševima postavljaju rezultat koji tada glasi 73:68. U tim momentima naši igrači nisu stali već serijom (13:3) uzimaju pobjedu u svoje ruke.

Čak četvorica igrača u našoj ekipi su dosegla dvocifrene brojke kada su u pitanju poeni. Tako je Zahiragić postigao 22 poena dodavši i 5 asistencija. Većinu tih poena Zahiragić je postigao kada se lomio rezultat, a njegovi pokušaji za tri poena su bili i više nego uspješni (80%, 4/3). Buza je bio double-double ostvarivši 16 poena i 11 skokova, svemu ovome dodavši i 3 asistencije. Šipka je postigao 10, dok je Lulić dodao 12 poena uz 5 skokova. Kod poraženih najbolji je bio Boxus sa 16 postignutih koševa.

Evropsko prvenstvo, Makedonija (U-16, divizija B), grupa D: 1. Belgija 2/1, 2. Izrael 2/0, 3. BiH 2/0, 4. Danska 0/3 5. Estonija 0/2

Naša selekcija svoj naredni susret igra protiv Izraela.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.